НБУ: Грошова маса в травні збільшилася на 2,1% - до 521,5 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Грошова маса в травні збільшилася на 2,1% - до 521,5 млрд грн

Валюта
665
Поступове відновлення депозитної бази та збільшення готівки поза банками відповідним чином позначилося на динаміці грошової маси, обсяг якої в травні збільшився на 2,1% (з початку року - на 7,0%) - до 521,5 млрд грн. Водночас в умовах проведення стриманої грошово-кредитної політики темп приросту монетарної бази був повільніший: відбулося зростання на 1,6% (з початку року - на 4,2%) - до 203,2 млрд грн. Про це йдеться в огляді НБУ "Основні тенденції розвитку грошово-кредитного ринку України".
Так, загальний обсяг депозитів у травні збільшився на 2,4% (з початку року - на 9,2%) - до 358 млрд грн. Питома вага довгострокових депозитів в загальному їх обсязі за 5 місяців збільшилася з 24,4% до 25,7%. головним чинником зростання загального обсягу депозитів у травні були кошти юридичних осіб, темпи приросту яких протягом травня прискорилися до 4,2% порівняно із 0,6% у квітні. З початку року обсяг депозитів юридичних осіб збільшився на 6,4% - до 123,8 млрд грн.
Такий приріст був забезпечений виключно за рахунок коштів у національній валюті, які з початку року збільшилися на 10,2%, тоді як в іноземній валюті вони навпаки незначно знизилися (на 0,4%). Обсяг депозитів населення в травні поточного року збільшився на 1,5% (з початку року - на 10,8%) - до 234,3 млрд грн. Їх приріст у національній валюті (17,9%) більше ніж утричі перевищує відповідний показник за коштами в іноземній валюті (4,6%).
Обсяг готівки поза банками в травні збільшився на 1,4% (з початку року - на 3,2%) - до 162,1 млрд грн. Питома вага готівки в структурі грошової маси в травні зменшилася до 31,1% порівняно з 31,3% у квітні та 32,2% на початку року.
Збільшення грошової пропозиції в травні відбувалося, головним чином, через здійснення Національним банком України операцій з купівлі іноземної валюти на міжбанківському ринку.
З метою попередження формування монетарних ризиків стабільності грошової одиниці України Національний банк України продовжував активно здійснювати операції з мобілізації коштів банків, загальний обсяг яких у травні становив 17,6 млрд грн, у той час як обсяг операцій з рефінансування банків - лише 24,2 млн грн (з початку року - 99 млрд грн та 3,84 млрд грн відповідно).
Середньозважена процентна ставка за мобілізаційними операціями в травні становила 6,1%, а за операціями з рефінансування - 12,3%.
Зростання ліквідності банків у травні певним чином стримувалося також за рахунок: проведення Національним банком України операцій з двостороннього котирування державних облігацій України, у межах яких було продано державних облігацій за номінальною вартістю на суму 1,4 млрд грн (з початку року - на 7,5 млрд грн) та придбано на суму 0,4 млрд грн (з початку року - на 2,7 млрд грн); зменшення коштів Уряду в національній валюті на рахунках у Національному банку України в травні на 13,2% (з початку року спостерігалося зростання в 5,1 разу) - до 5,5 млрд грн.
Операції Національного банку України з купівлі державних облігацій України в травні не мали значного впливу на ліквідність банків: їх обсяг (за номінальною вартістю без урахування операцій з двостороннього котирування) у травні становив 240 млн грн (з початку року - 26,5 млрд грн).
Ураховуючи, що профіцит ліквідності, який склався на грошово-кредитному ринку в поточному році, мав структурний характер, Національний банк України зобов'язав банки з 1 травня 2010 р. формувати весь обсяг обов'язкових резервів на окремому рахунку в Національному банку України (до цього на окремому рахунку банки формували 50% від суми обов'язкових резервів, що сформовані за попередній звітний період резервування).
Загальний обсяг обов'язкових резервів, сформованих банками в травні та перерахованих на окремий рахунок у Національному банку України, становив майже 9 млрд грн.
Вжиті Національним банком України заходи з регулювання ліквідності забезпечили рівновагу на грошово-кредитному ринку та дозволили не допустити подальшого надмірного зростання ліквідності банків. Обсяг коррахунків банків у травні знизився на 16,1% (з початку року - на 1,7%) - до 17,1 млрд грн.
Стабільне відновлення ресурсної бази банків та достатній рівень ліквідності на фоні зменшення цінового тиску сприяли зниженню вартості коштів як в національній, так і в іноземній валютах. Зокрема, середньозважена ставка за кредитами в національній валюті зменшилася з 15,6% у квітні до 14,6% у травні, а в іноземній валюті - з 11,5% до 10,8% відповідно. Середньозважена вартість депозитів у гривнях за цей період зменшилася з 13,1% до 11,0%, а в іноземній валюті - з 8,3% до 8,1%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас