"Газпром" не поділиться монополією на експорт газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" не поділиться монополією на експорт газу

Енергетика
345
"Газпром" не має наміру ділитися монополією на експорт газу з конкурентом. Представники концерну пояснили, що декларуватимуть на митниці лише газ "Новатеку", що йде транзитом через Казахстан.
Раніше стало відомо, що відповідно до договору, який "Газпром" запропонував схвалити акціонерам, концерн за дорученням "Новатеку" декларуватиме це паливо, переміщуване через митний кордон РФ.
Жодних договорів на експорт газу "Новатеку" "Газпром", проте, не укладав. Річ у тім, що зараз деякий об'єм газу "Новатеку" проходить по газопроводах через територію Казахстану. Пройшовши територію сусідньої країни, паливо знов потрапляє на територію РФ для подальшого споживання на внутрішньому ринку.
Зараз "Газпром" є єдиною компанією, яка має право експортувати газ, що добувається в Росії. Варто відзначити, що на ММВБ акції "Новатеку" зросли на 7,5 відсотка після повідомлення про те, що компанія може отримати право на експорт газу.
"Газпрому" належить 19,4 відсотка акцій "Новатеку", а найбільшим акціонером компанії є нафтотрейдер Геннадій Тимченко. Йому належить 23,4 відсотка акцій компанії.
В 2009 році "Новатек" збільшив видобуток природного газу на 6,2 відсотка в порівнянні з попереднім роком - до 32,78 мільярдів кубометрів.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас