"Ъ": Фіскальні відомства не виконують прибуткову частину бюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Фіскальні відомства не виконують прибуткову частину бюджету

Казна та Політика
710
До загального фонду держбюджету в травні надійшло 17,858 млрд грн. при запланованих 24,81 млрд грн., повідомили в прес-службі Мінфіну. Порівняно з квітнем доходи держскарбниці зменшились на 1,34 млрд грн., що дивно, адже на травень припадає крайній термін сплати податку на прибуток за I квартал. Хоча планові доходи загального фонду держбюджету виконані не були, надходження травня перевищили показники аналогічного місяця минулого року на 12,2%.
Невиконання планових доходів скарбниці спостерігається вже п'ять місяців поспіль, притому що в січні-березні промислове виробництво зросло на 10,8% (у квітні прискорилося до 12,6%), а ВВП - на 4,8%. За даними джерела в адміністрації президента, планові показники за п'ять місяців виконано лише на 92,3%.
У Державній податковій адміністрації (ДПАУ) неохоче говорять про свої результати. Співрозмовник у ДПАУ зазначив, що минулого місяця Мінфін надав їм три різні плани. "У нас в травні була дуже складна ситуація - виконання з акцизів та ренти. Не зібрали потрібний об'єм ні ПДВ, ні податку на прибуток", - сказав він. До загального фонду податківці перерахували 10,9 млрд грн., а відшкодували ПДВ лише на 1,2 млрд грн., заощадивши частину бюджетного ресурсу. Раніше обсяг відшкодування щомісячно складав 2-3 млрд грн. Зараз Мінфін готує випуск облігацій з прибутковістю 5,5% для погашення боргу з відшкодування ПДВ на суму 20 млрд грн.
Як розповів голова Держмитниці Ігор Калетник, його відомство при плані 9,6 млрд грн. перерахувало до держбюджету 5,567 млрд грн. За словами пана Калетника, це пов'язано з низькими обсягами імпорту газу. У червні надходжень із ПДВ від газу взагалі може не бути, якщо президент підпише закон, що звільняє імпорт газу від сплати 20-відсоткового податку.
Директор центру "CASE-Україна" Дмитро Боярчук вважає, що проблеми з наповненням бюджету - це наслідки політики авансового збору податків урядом Юлії Тимошенко, коли підприємства змушували платити на два-три місяці вперед. "Думаю, до кінця року ситуація вирівняється, тому що економіка поступово зростає", - говорить пан Боярчук. За словами директора департаменту Інституту бюджету і соціально-економічних досліджень Артема Рудика, уряд Миколи Азарова зміг поліпшити показники із відрахування податків підприємствами держсектора, які останні декілька місяців рятують бюджет.
"Приватний бізнес не справляється зі сплатою ПДВ і податку на прибуток. Тиск з боку уряду може призвести лише до того, що він піде в тінь. Думаю, цей бюджет буде дуже складно виконати уряду, і до кінця року ситуація значно не покращиться", - додає аналітик.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас