Попит на українські акції у четвер відновився на підтримці позитивної денної динаміки світових бірж — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Попит на українські акції у четвер відновився на підтримці позитивної денної динаміки світових бірж

Фондовий ринок
139
Український ринок акцій в четвер виріс при високій активності гравців, оптимізм яких підтримали статдані із США, позитивна динаміка європейських індексів в першій половині дня, а також відкриття в "плюсі" американських майданчиків: індекс "Української біржі" (УБ) виріс на 2,36% - до 1934,99 пунктів, індекс ПФТС - на 3,75%, до 781,09 пунктів.
Як повідомила агентству "Інтерфакс-Україна" аналітик інвесткомпанії "Альтана Капітал" Яна Лаврик, позиції покупців на українському ринку стають упевненішими у міру зниження нервозності на світових майданчиках. Паніка, котра охопила інвесторів по всьому світу відносно майбутнього єврозони і відновлення світової економіки в цілому, поступово залишає ринки на тлі чекань активного економічного зростання в США і країнах, що розвиваються, підтриманих в четвер виходом позитивних даних з ринку праці.
За словами аналітика, вже в середу оптимістично налаштовані гравці почали обережно піднімати український ринок на чеканнях економічних реформ нового уряду, незважаючи на негативну зовнішню кон'юнктуру.
Сьогоднішнє зростання зарубіжних індексів на відкритті додало упевненості вітчизняним покупцям, внаслідок чого торги на УБ відкрилися "гепом" вгору на 4%, а індекс УБ в перші хвилини торгів зміг пробити відмітку 2000 пунктів. Проте стриматися на досягнутому рівні ринку не удалося - на тлі закриття довгих спекулятивних позицій індекс УБ відскочив вниз.
Як відзначає експерт, денна частина сесії на УБ прошла переважно в бічному тренді на тлі відсутності помітної динаміки на європейських біржах. При цьому ринок практично зберіг свої позиції до закриття, не дивлячись на те, що макростатистика по єврозоні виявилася гіршою за чекання.
Виходячи з таких настроїв, експерт прогнозує вірогідне продовження помірно-позитивної динаміки вітчизняних торгів і завершення поточного тижня на мажорній ноті.
За словами Лаврик, поки вплив європейських боргових проблем на світові ринки ослабився, подальшу динаміку фондових індексів визначатимуть макростатистичні дані і корпоративні новини. Зокрема, в п'ятницю очікується вихід важливої статистики з ВВП єврозони за перший квартал і з рівня безробіття в США в травні, яка, ймовірно, визначить рух початку наступного тижня.
На УБ обсяг торгів акціями в четвер склав 117 млн грн., тоді як на ПФТС - 15,5 млн грн.
Лідерами зростання на УБ в четвер стали Авдіївський коксохімічний комбінат (+10,22%), "Азовсталь" (+6,27%), "Житомиробленерго" (+5,38%). У лідерах падіння - Маріупольський меткомбінат ім. Ілліча (-1,27%), Єнакіївський метзавод (-1,11%), Сумське машинобудівне НВО ім. Фрунзе (-0,86%), Алчевський коксохімічний завод (-0,78%).
За словами менеджера з торгівлі цінними паперами ІК "БГ Капітал" Тетяни Чуб, пік зростання паперів Авдіївського коксохіму припав на період після 15:00, коли торги акціями "Азовсталі" були припинені. За її оцінкою, інтерес трейдерів до паперів підприємств має спекулятивний характер і пов'язаний із зборами акціонерів "Азовсталі", які відбудуться в п'ятницю, а також Авдіївського коксохіму, запланованого на 10 червня. Від обох зборів учасники ринку чекають ухвалення рішень про виплату дивідендів у розмірі 30% від нерозподіленого прибутку. Результати перших зборів можуть вплинути на динаміку торгів вже в п'ятницю.
Найбільшу ліквідність показали акції Авдіївського коксохімічного комбінату (22,7 млн грн.), "Укрнафти" (18,5 млн грн.), "Центренерго" (8,8 млн грн.), Алчевського металургійного комбінату (8,4 млн грн.).
Як зазначає інвестиційний консультант ДІК "Драгон Капітал" Руслан Балабан, ринки акцій Азійсько-Тихоокеанського регіону в четвер зросли на позитивних статистичних даних про продажі автомобілів і житла в США. Російський ринок акцій, відкрившись зростанням на 1,5-2,5%, надалі припинив висхідний рух, пішовши в бічний дрейф. Тим часом, в другій половині дня, постоявши біля рівнів відкриття, ринок почав втрачати завойовані позиції на тлі відсутності зростання на європейських торговельних майданчиках і невеликого зниження на сировинних ринках. Європейські індекси показали зростання близько 1,1-1,5%.
Американські фондові індекси зростають в четвер на тлі позитивних даних з ринку праці, що підтвердили, що темпи відновлення економіки США підвищуються. Так, зростання індексів США до закриття українських бірж склало близько 0,5%.
З одного боку падіння кількості заявок на виплати з безробіття в США за минулий тиждень удвічі перевершило прогноз. Тим часом, дані дослідницької компанії ADP Employment, яка стежить за ситуацією на американському ринку праці, виявилися гіршими за чекання: кількість робочих місць в економіці США, за даними ADP, збільшилася в травні на 55 тис., тоді як експерти прогнозували зростання на 70 тис.
Як підсумував Балабан, український ринок в четвер повністю відіграв позитив зовнішніх майданчиків. Проте, додав експерт, протягом дня спостерігалися як активні покупки, так і активні продажі. Багато інвесторів, відмітивши таку активність на ринку, квапилися фіксувати прибуток, тому зростання дуже волатильного українського ринку не показало "істотного" стрибка індексу вгору. Аналітик прогнозує збереження високої волатильності торгів в п'ятницю. Проте українські майданчики як і раніше будуть орієнтовані на зовнішню кон'юнктуру.
За даними аналітиків "Трійка Діалог Україна", ціни суверенних єврооблігацій України зросли на позитивному зовнішньому тлі, додавши в довгому кінці кривої на 1,875 п.п., середньострокові випуски Україна-12 і 13 зросли на 0,75-1,50 в.п.
Єврооблігації "Нафтогазу України"-14 також додали 1,875 в.п., слідуючи у фарватері суверенного боргу. Спред облігацій звузився до 124 б.п. до суверенної кривої, а також до 223 б.п. до кривої бондів "Газпрому".
Єврооблігації ДТЕК-15, що випереджали в зростанні ринок напередодні, додали лише 0,375 в.п., досягнувши 92,00-94% від номіналу. Ціна МХП-15 злетіла на 2,00 в.п. - до 92,75-94% від номіналу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас