Експерти: Ставки по депозитах почнуть зростання восени — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Ставки по депозитах почнуть зростання восени

Кредит&Депозит
3223
Ставки по депозитах в гривні продовжують інтенсивне падіння, знизившись навесні-2010 на 1-4 процентних пункти. Експерти пояснюють це припливом гривні в депозитні портфелі банків і падінням курсу євро. Втім, за словами банківських фахівців, ставки можуть почати зростання вже восени.
За даними досліджень компанії "Простобанк Консалтинг" середня ставка по накопичувальних депозитах (з можливістю поповнення і без права зняття) строком на один місяць в гривні на 31.05.2010 р. склала 15,41% річних. При цьому станом на 01.03.2010 р. ставка по таких вкладах складала 18,63% річних. Таким чином, за три місяці ставка впала на 3,23 процентних пункти. Зниження на 1-4% річних показали всі види і терміни депозитів у гривні. Найбільше падіння - на 4,14 процентних пункту - продемонстрували накопичувальні депозити строком на тиждень. Тепер середня ставка по депозитах на цей термін складає 10,42% річних.
Експерти пояснюють стрімке падіння депозитних ставок припливом гривні в депозитні портфелі банків, у тому числі в зв’язку з падінням курсу євро. "З врахуванням ситуації з євро, коли при лонгації вкладники конвертують вклади в іншу валюту і йде відтік євро з поточних рахунків, відбувається зміна в структурі портфеля залучень, у тому числі, і у бік національної валюти. Тобто ставки по гривневих депозитах, не досягнувши ще оптимальної для банківської галузі нижньої межі, за рахунок цих передумов лише зміцнилися в тенденції подальшого зниження", - коментує Антон Шаперенков, директор департаменту управління продуктами роздрібного бізнесу VAB Банку.
Тепер ставки по депозитах в гривні знижуватимуться, поки обсяги залучень банками депозитів не зменшаться. "Пригадаємо ситуацію, яка була в січні-червні 2009 року, коли ставки піднімалися такими ж темпами, як зараз падають. Тоді теж всі задавалися питанням, коли ж це зростання зупиниться. Це сталося, як тільки припинився відтік коштів з банківської системи. Те ж саме станеться зі ставками і на цей раз. Як тільки надходження припиниться, процентні ставки зафіксуються. По долару і євро вже так і сталося", - додає Антон Шаперенков.
Проте експерти розходяться в думці, коли саме зниження ставок зупиниться. "За умови, що в економіці, фінансовому секторі і з валютним курсом не буде проблем - по термінових вкладах до кінця року середні ставки можуть впасти ще на 2-3% річних. Перш за все, по вкладах строком до одного місяця і по універсальних (гнучких) вкладах з можливістю поповнення і часткового зняття", - прогнозує Ігор Дорошенко заступник голови правління Universal Bank.
Інші терміни можливого зниження ставок і початок їх підвищення восени прогнозує Антон Шаперенков: "Вважаю, що процес зниження ставок в червні вже завершиться - коли ставки по вкладах в гривні втратять ще близько 1% річних, - вважає він. - З осені, коли підвищиться кредитна активність банків, знову стане актуальним питання залучення ресурсу і боротьби за вкладника. І тоді гравці знову можуть почати підвищувати ставки по депозитах - актуалізуючи свої депозитні пропозиції в умовах підвищення і чергового розвитку ринкової конкуренції".
За матеріалами:
Простобанк Консалтинг
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас