ЄК запропонувала створити єдиного регулятора рейтингових агентств у регіоні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄК запропонувала створити єдиного регулятора рейтингових агентств у регіоні

Казна та Політика
172
Єврокомісар з фінансових послуг Мішель Барньє закликав владу Європейського союзу (ЄС) створити єдиний орган нагляду за рейтинговими агентствами в рамках загальноєвропейської дискусії про роль міжнародних рейтингових агентств у посиленні боргової кризи в єврозоні.
"Зміни правил діяльності кредитних агентств сприятимуть кращому нагляду і підвищеній прозорості в цьому ключовому секторі економіки, - наводить агентство Bloomberg слова Барньє. - Це лише перші кроки. Ми продовжимо детально вивчати цей ринок". Серед повноважень Європейського управління з цінних паперів і ринків (European Securities and Markets Authority, ESMA), як пропонується назвати новий інститут, буде можливість штрафувати і навіть відкликати ліцензії в рейтингових агентств, що провокують гравців на невиправдано ризиковану поведінку.
Зміни в правилах присвоєння рейтингів торкнуться і емітентів структурованих фінансових інструментів. Згідно з пропозиціями Єврокомісії (ЄК), вони зобов'язані будуть надавати однакову інформацію як своїм постійним партнерам, так і взагалі всім зацікавленим рейтинговим установам. Цей крок, як очікується, дозволить рейтинговим агентствам присвоювати незалежні рейтинги.
Інтерес до діяльності рейтингових агентств в Європі особливо загострився після того, як 27 квітня агентство Standard & Poor's понизило рейтинг Греції до мізерного рівня, що, як вважають деякі експерти, багато в чому підірвало зусилля країн-учасниць єврозони в запобіганнв поширенню боргової кризи в регіоні.
У вівторок прем'єр-міністр і глава об'єднання глав фінансових відомств єврозони (Єврогрупи) Жан-Клод Юнкер закликав владу ЄС створити єдине європейське рейтингове агентство, яке б підкорялося безпосередньо Європейському центральному банку.
Напередодні цю пропозицію також підтримав президент ЄК Жозе Мануел Баррозу, поставивши перед присутніми на прес-конференції риторичне питання: "Чи нормально, що є всього три крупні гравці на такому чутливому ринку, де існує величезна вірогідність конфлікту інтересів, і чи нормально, що всі вони з однієї і тієї ж країни?"
Міністр фінансів ФРН Вольфганг Шойбле напередодні також підтримав пропозицію Франції створити власні рейтингові інститути єдиної Європи, заявивши, що необхідно покінчити з "засиллям" американських рейтингових агентств.
Міністр фінансів Люксембургу Люк Фріден вже висловив упевненість в тому, що ці пропозиції можуть бути схвалені Єврогрупою.
ЄК призвала всі зацікавлені сторони надати коментарі до 1 вересня, відзначивши, що законопроект може бути розроблений вже на початок наступного року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас