Колишні й нинішні керівники Moody’s заперечують провину агенства в іпотечній кризі у США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Колишні й нинішні керівники Moody’s заперечують провину агенства в іпотечній кризі у США

Кредит&Депозит
310
Колишні й нинішні керівники міжнародного рейтингового агентства Moody’s Investors Service заперечують провину компанії в іпотечній кризі в США, що спровокувала світову фінансову кризу.
Екс-президент Moody’s Брайан Кларксон заявив на чергових слуханнях американської Комісії з розслідування причин фінансової кризи, що кредитні аналітики Moody’s в більшості своїй чесно оцінювали ризики іпотечних паперів, рішення з рейтингів приймалися через діалог, колегіально.
Кларксон підтвердив, що доходи Moody’s від рейтингування структурованих фінансових продуктів на початку нового століття істотно зросли, проте категорично відкинув припущення про те, що агентство "жертвувало якістю рейтингового процесу на догоду ринковій долі".
На захист рейтингових агентств встав і виконавчий директор Moody’s Реймонд Макденієл, який також підготував виступ для "кризових" слухань у Нью-Йорку. Він визнав, що останніми роками якість рейтингів Moody’s з американських іпотечних паперів RMBS і відповідних облігацій CDO залишала бажати кращого, проте це не привід звинувачувати агентство в розвитку фінансової кризи. "Рейтингові агентства - це лише оглядачі кредитних ринків.
Вони не в змозі зупинити випуск тих або інших облігацій або запобігти їх продажу інвесторам. Насправді ринки можуть зростати і без рейтингових агентств, як це відбувалося, зокрема, з ринком кредитно-дефолтних свопів", - говориться в тексті виступу глави Moody’s, опублікованому комісією з фінансової кризи.
Макденіел також вважає невиправданою критику бізнес-моделі, за якою працюють сучасні рейтингові агентства. Їх послуги переважно оплачуються емітентами боргових зобов'язань, а не інвесторами, що, на думку критиків, позбавляє рейтинговий процес об'єктивності.
Гендиректор Moody’s переконаний, що зміна моделі не усуне потенційних конфліктів інтересів, оскільки інвестори, як і емітенти, можуть бути зацікавлені в тому, аби впливати на рейтингові рішення. Крім того, в сучасному фінансовому світі далеко не завжди можна розвести по різні боки інтереси емітентів та інвесторів, оскільки одні і ті ж фінансові інститути (банки, страхові компанії) виступають одночасно і як інвестори, і як емітенти, зазначає Макденієл.
Крім колишніх і діючих топ-менеджерів Moody’s в сьогоднішніх слуханнях в Нью-Йорку бере участь легендарний інвестор Уоррен Баффет, чия інвесткомпанія Berkshire Hathaway володіє крупним пакетом акцій в Moody’s Corp. Проте Баффет заздалегідь не надав комісії письмовий текст виступу, тому зміст промови "оракула з Омахи" залишається загадкою і однією із головних інтриг засідання.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас