"Ъ": Опозиція знайшла вихід — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Опозиція знайшла вихід

Казна та Політика
1196
Вчора народні депутати опозиційних фракцій БЮТ і "НУ - НС " залишили залу засідань Верховної Ради на знак протесту проти небажання більшості включити до порядку денного їх законопроекти. Примітно, що опозиція наполягала на розгляді саме тих документів, які були зареєстровані в парламенті після формування порядку денного сесії. Депутати опозиції погрожують не ходити на засідання, якщо більшість ігноруватиме їх вимоги.
Атмосфера в сесійній залі Верховної Ради (ВР) розжарилася на самому початку вчорашнього засідання. Представники опозиційних фракцій - БЮТ і "НУ-НС" - висунули умову розглядати лише ті законопроекти, які запропоновані меншістю.
"На порядку денному є питання, внесене президентом, - проект закону "Про судоустрій і статус суддів", але, відповідно до регламенту, порядок денний пленарних засідань по середах формується опозицією, - звернувся до голови ВР Володимира Литвина член фракції НУ-НС Роман Зварич.- Треба мати дуже буйну фантазію, аби придумати, що президент перебуває в опозиції.
"Якщо йти лишетаким шляхом, то вийде, що по середах на роботу приходитиме опозиція, а у всі останні дні - коаліція, - відповів йому спікер.- Давайте не шукатимемо приводів для обурення, переходьте до роботи! "
В проекті порядку денного вчорашнього засідання, який депутати отримали при реєстрації, значилися 14 законопроектів, включаючи президентський. Шість з них були зареєстровані в Раді вже після формування порядку денного сесії, зокрема законопроект "Про посилення відповідальності посадових осіб за перешкоду підприємницькій діяльності" і "Про введення податкових канікул для малого бізнесу".
Після невеликої суперечки з депутатами Литвин поставив на голосування питання про включення до порядку денного сесії першого законопроекту БЮТ. "За" проголосували лише 185 депутатів при необхідних 226. Це дало привід представникам опозиції виступити з критикою більшості.
"Ви можете нам опонувати, можете не підтримувати, але ігнорувати включення законопроектів до порядку денного - це абсурд, " - обурився Анатолій Матвієнко (НУ-НС).
"Шановані колеги, я прошу прислухатися до пропозиції нашого колеги і підтримати включення (цих питань) до порядку денного, - підтримав Матвієнко спікер.- А вже потім Верховна рада визначатиметься, яке рішення приймати".
Однако соратники Литвина по коаліції не прислухалися до його рекомендації: за внесення до повістки наступного законопроекту опозиції проголосували 172 депутати. Примітно, що, на відміну від своєї фракції, Володимир Литвин голосував "за". В результаті жоден із законопроектів опозиції так і не набрав необхідної для включення до порядку денного сесії кількості голосів. При цьому коаліція проголосувала за розгляд законопроекту "Про судоустрій і статус суддів", який був відразу ж відправлений на розгляд до профільного комітету ВР.
У відповідь представники БЮТ і НУ-НС зажадали оголосити перерву для проведення погоджувальної ради. Втім, домовитися депутатам не удалося. "Засідання погоджувальної ради пройшло фактично безрезультатно", - повідомив Володимир Литвин, підкресливши, що коаліція готова підтримати більшість інших законопроектів опозиції, внесених до порядку денного. Після цього представники БЮТ організовано залишили сесійну залу.
"Якщо середа і надалі залишиться днем провалу всіх законопроектів опозиції, то, без сумніву, ми не бачимо іншого варіанту, окрім ігнорування таких засідань, - заявив журналістам народний депутат, глава опозиційного уряду Сергій Соболєв (БЮТ), підкресливши, що це не стосується інших днів тижня.- Ми братимемо участь в пленарних засіданнях, де розглядатимуться наші питання". У Партії регіонів позицію фракції БЮТ сприйняли негативно. "Якщо надалі вони не захочуть голосувати за свої ж проекти і в той же час наполягатимуть на їх розгляді, це можна буде розцінювати як плюралізм думок в одній голові, а це - патологія", - сказав глава фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас