Європейські банки втрачають гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські банки втрачають гроші

Казна та Політика
1585
У зв'язку з цим ЄЦБ збільшить покупку у них боргових облігацій країн єврозони.
Європейський центральний банк (ЄЦБ) у новому "Огляді фінансової стабільності" (Financial Stability Review) представив прогноз, за яким у найближчі 18 місяців банки країн єврозони спишуть близько EUR195 млрд. ($ 239,26 млрд.) боргів. Економісти ЄЦБ розраховують, що в 2010 р. втрати банків єврозони складуть EUR90 млрд., а в 2011 р. - ще EUR105 млрд.
У порівнянні з кризовим періодом, обсяги списань європейських банків знизяться. Так, тільки в 2009 р. кредитні організації Європи списали зі своїх балансів майже EUR240 млрд. Джерелом збитків, як і в період кризи, стануть неповернення за кредитами, а також втрати з низки похідних фінансових інструментів, контракти з яких були укладені ще в докризовий час .
Оновлений прогноз ЄЦБ за загальними списаннями під час фінансової кризи виявився кращим грудневого. Так, у грудні 2009 р. аналітики Європейського центробанку розраховували, що списання в банківському секторі з 2007-го по 2010 р. досягнуть EUR553 млрд.
Тепер у ЄЦБ розраховують, що втрати європейських банків за цей період складуть EUR515 млрд. Прогноз за очікуваними списаннями з цінних паперів було знижено, водночас прогноз із списань за кредитами підвищився.
Експерти ЄЦБ стверджують, що банківський сектор зможе провести всі списання без особливих втрат навіть при тому, що банки будуть позбавлені державної фінансової підтримки, яка була їм надана під час кризи.
Відповідно до огляду ЄЦБ, банківських списань в 2010 і 2011 р. може виявитися більше, якщо ситуація в сегменті держборгу не покращиться і порівняно швидке скорочення держвидатків не матиме негативного впливу на ситуацію в економіці.
"Перспектива списати вартість кредитів у поєднанні з триваючим тиском на банки з боку ринків і регуляторів, що вимагають жорсткого контролю над запозиченнями, дає підстави припустити, що прибутковість банківського сектора залишиться скромною в середньочасній перспективі", - стверджують автори "Огляду фінансової стабільності" . На їх думку, зростаючі дефіцити державних бюджетів в єврозоні можуть викликати зростання відсоткових ставок на кредитному ринку, що виявиться негативним чинником при економічному зростанні в Європі.
ЄЦБ досі реалізує програму допомоги банкам у країнах єврозони, яка передбачає купівлю у банків державних облігацій, а також виступає за відновлення програми видачі дешевих шестимісячних банківських кредитів. Причому банки Європи виявляються надзвичайно залежні від фінансування ЄЦБ.
Експерти Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) розрахували, що коефіцієнт фінансового важеля, який характеризує залежність компанії від зовнішніх позик, для банків США становить у середньому 12-17 пунктів, тоді як для європейських банків цей показник залишається 21-49 пунктів. За даними аналітиків швейцарського банку UBS, останнім часом ЄЦБ видав банкам кредитів на рекордну суму - більш ніж EUR800 млрд.
Поки ж ЄЦБ так і не вдалося подолати недовіру до банківського сектору. Європейські банки відкривають депозити в ЄЦБ на рекордні суми: загальний обсяг депозитів у п'ятницю минулого тижня досяг EUR305 млрд. Ці кошти могли б бути використані для збільшення темпів кредитування - надаватись фондам та іншим фінансовим інститутам. Фінансовим регуляторам (ЄЦБ і центробанки країн єврозони) доводиться робити непростий вибір: або захищати ринок держборгу і ціну якісних активів, або стимулювати інвестування у фінансовий сегмент. Збільшення інвестицій в ризикові активи послаблює євро, що підсилює фінансову кризу в єврозоні. З іншого боку, ставки державних облігацій в останні кілька кварталів корелюють з цінами на ринку акцій.
Європейський центральний банк заявив також про підвищення темпів скупки державних облігацій, номінованих у євро. Європейські банки володіють величезними обсягами державних облігацій Греції, Іспанії та Португалії. Британський Royal Bank of Scotland оцінює загальний обсяг облігацій, що перебувають у власності банків, у EUR2 трлн.
Цими інструментами також у великому обсязі володіють і місцеві банки, що істотно підвищує їх ризики і гальмує розвиток бізнесу. Крім того, значну частину споживчих кредитів, виданих банками, складають кредити на іпотеку і величезна частка припадає на іпотеку, видану під заставу нерухомості в Іспанії, яка зараз дешевшає.
У той же час програму ЄЦБ з викупу боргових облігацій країн єврозони критикують у самому Європейському центробанку. Так, член управляючої ради ЄЦБ Аксель Вебер виступив за обмеження скуповування боргів, оскільки, на його думку, ця програма може поставити під удар забезпечення цінової стабільності і прискорити інфляцію. "Грошово-кредитна політика обрала новий напрямок на хвилі кризи. Я критичний щодо цього - через ризики для цінової стабільності", - заявив Вебер. На його думку, щоб мінімізувати ризики, обсяг скупки державних облігацій повинен чітко відповідати цільовим показником і бути жорстко обмежений.
Президент ЄЦБ Жан-Клод Тріше спростовує критичне зауваження, висловлене з приводу програми ЄЦБ з викупу державних облігацій і з підтримки боргового ринку, згідно з яким програма називається кількісним пом'якшенням грошово-кредитної політики. За словами Тріше, нешкідлива інтервенція ЄЦБ спрямована на збалансування грошової маси, що знаходиться в обігу. "Європейський центральний банк не змінив курсу грошово-кредитної політики і знову зробить вилучення надлишкової ліквідності з єврозони.
Програму з підтримки ринку облігацій не слід плутати із збільшенням грошової маси. Банк не друкує гроші, - заявив президент ЄЦБ. Тріше наполягає на тому, що єдина європейська валюта заслуговує довіри у інвесторів. Зрозуміло, євро в безпеці. Євро зберігає свою вартість і є надійним засобом для інвестицій ", - стверджує глава ЄЦБ.
Дмитро Бондаренко
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас