Мер Кишинева звинуватив сім'ю Вороніна в завданні збитку бюджету столиці на 10 млн дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мер Кишинева звинуватив сім'ю Вороніна в завданні збитку бюджету столиці на 10 млн дол.

Казна та Політика
373
Мер м. Кишинева Дорін Киртоаке звинуватив екс-президента Молдови, лідера найбільшої в країні опозиційної Партії комуністів Володимира Вороніна, його сина Олега і контрольовані ними фірми в завданні збитку бюджету мерії молдовської столиці на суму більш ніж 100 млн леїв (близько 10 млн дол.). Як повідомили в мерії Кишинева, столичний градоначальник заявив, що в період з 1999 р. по 2006 р. Владимир і Олег Вороніни і контрольовані ними фірми отримали безкоштовно або придбали за ціною нижче ринкової в цілому близько 4 га землі в елітній зоні Кишинева в периметрі вулиць Чокирлієй і Пьетрарілор недалеко від озера Валя Морілор. В даний час на цих ділянках вже побудовано декілька будинків люкс, а інші знаходяться в процесі будівництва. Таким чином, як зазначив мер міста, бюджету столиці Молдови завданий збиток в розмірі понад 100 млн леїв, або близько 10 млн дол.
Д.Кіртоаке підкреслив, що в 1999 р. фірма, контрольована сім'єю Вороніних, отримала безкоштовно в користування ділянку землі площею 0,66 га. У 2000 р. інша фірма, що належить ним, отримала ділянку в 0,9 га. Відповідно до контракту, орендна плата за рік складала лише 33 тис. леїв (2,6 тис. дол.). У 2004 р. місцеві органи влади виділили ще 34 акрів землі тим же людям. Пізніше, після проведення конкурсу, в якому взяли участь лише три конкуренти, фірма Moldconstruct Market, контрольована О.Вороніним, придбала в тому ж районі ділянку в 2,04 га за 4,5 млн леїв (350 тис. дол.), що, принаймні, в 10 разів менше реальної вартості. Як заявив мер Кишинева, на цій ділянці землі планувалося побудувати близько 20 приватних будинків, магазин, церкву, дитячий майданчик, проте замість них там з'явилися два житлові блоки і шість будинків, які належать членам сім'ї Вороніна - синові Олегу, внукові Олексію, дочці Валентині Руссу, а також фірмам, якими володіє сім'я Вороніних.
Мер Кишинева попросив Центр з боротьби з економічними злочинами і корупцією і Генеральну прокуратуру Молдови розслідувати цей випадок і з'ясувати, яким чином з 1999 р. сім'я Вороніних отримала у володіння 4 га землі в елітній зоні Кишинева, які аукціони були проведені і які договори оренди на земельні ділянки були складені.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас