Франція тисне на євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Франція тисне на євро

Казна та Політика
9792
Вчора курс європейської валюти відновив чотирилітній мінімум, досягнувши позначки $1,2109. До колишніх побоювань інвесторів відносно розростання боргової кризи в Європі додалися чутки про можливе зниження рейтингу однієї з найбільших економік регіону - Франції. На думку експертів, це може викликати новий виток економічної кризи в Європі.
Вихід інвесторів з європейської валюти вчора призвів до падіння її курсу до мінімального рівня із 14 квітня 2006 року - $1,2109. Це на 1,6% нижче за закриття понеділка. За сім місяців майже безперервного зниження європейська валюта втратила трохи більше 20%, причому половину цього шляху євро пройшов в останні чотири тижні. Не стримався курс євро і на українському ринку. За валютним індикатором, вчора котирування європейської валюти на міжбанківському валютному ринку впали до рівня 9,62/9,65 грн/євро. Ще напередодні євро коштував 9,74/9,77 грн/євро, а наприкінці минулого тижня - 9,82/9,85 грн/євро.
Приводом знову стали побоювання з приводу рівня боргового навантаження європейських країн і проблем в банківській сфері. Ще в понеділок Європейський центробанк повідомив, що банкам єврозони, можливо, доведеться списати ще 195 млрд євро до кінця 2011 року в результаті другої хвилі збитків. У новій доповіді про фінансову стабільність Європейський центробанк написав, що державні фінанси є найбільшою загрозою для фінансової стабільності регіону, оскільки висока заборгованість і дефіцит бюджетів як і раніше непокоять інвесторів. При цьому нові випуски держоблігацій можуть ускладнити доступ компаній і банків до ринкового фінансування. "В понеділок велика частина інвесторів в США і Великобританії була відсутня у зв'язку зі святкуванням Дня пам'яті, тому вони відігравали негативну новину із запізненням", - вважає директор департаменту із торгівлі акціями Банку Москви Дмитро Скворцов.
За словами керівника УК "Трійка Діалог" Андрія Киліна, вчора ситуація ускладнилася чутками про можливе зниження рейтингу Франції. "Розмови про зниження рейтингу не нові, їм як мінімум місяць", - зазначає начальник відділу конверсійних операцій ІНГ Банку Олексій Боричев. Проте побоювання посилилися після того, як в п'ятницю агентство Fitch знизило рейтинг Іспанії з найвищого рівня AAA до AA+, а потім міністр бюджету Франції Франсуа Байон заявив, що зберегти кредитний рейтинг AAA буде нелегким завданням для Франції.
За оцінками, опублікованими канцелярією президента Франції, цього року дефіцит держбюджету країни досягне 8,2%, сумарний зовнішній борг складе 1,5 трлн євро, або 77,6% ВВП. За словами представника міністерства фінансів, відмова від бюджетних скорочень навіть за рахунок непопулярних заходів може призвести до зниження кредитного рейтингу країни і нового витка економічної кризи в Європі. Експерти не сумніваються в подальшому зниженні курсу євро, навіть якщо Франція збереже свій рейтинг. За словами Олексія Боричева, у найближчі місяці курс євро наближатиметься до рівня $1,15.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас