"Ъ": Технопаркам обіцяють щось нове — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Технопаркам обіцяють щось нове

Казна та Політика
588
Технопарки незабаром можуть звільнити від сплати ПДВ, говориться в розробленому урядом проекті закону. Проти податкової пільги виступає Міністерство фінансів, яке побоюється бюджетних втрат. Але надати підтримку інноваційним проектам готові в парламентській коаліції.
Як стало відомо Комерсант-Україна, Державний комітет з питань науково-технічного і інноваційного розвитку, створений в квітні на базі департаментів Міністерства освіти і науки і Державного агентства інвестицій і інновацій, пропонує звільнити технопарки від сплати ПДВ. Ця норма міститься в розробленому держкомітетом проекті закону "Про внесення змін до деяких законів відносно діяльності технологічних парків" .
Також запропоновано збільшити термін розрахунків з експортно-імпортних операцій із 150 до 240 днів. З січня 2008 року підприємства, які запроваджують інноваційні проекти в технопарках, не можуть скористатися податковими векселями, які передбачають відстрочення ПДВ при імпорті устаткування і комплектуючих 720 днів, а при ввезенні матеріалів, які не виробляються в Україні, - 180 днів.
Закон передбачає роботу 16 технопарків, які, як правило, створюються на базі науково-дослідних інститутів і вузів за участю промислових підприємств для реалізації високотехнологічних проектів. Звільнення технопарків від сплати ПДВ не підтримують в Міністерстві фінансів. У листі відомства в Міносвіти наголошується, що повернення пільги (була скасована 31 березня 2005 року) негативно позначиться на конкуренції і призведе до зменшення надходжень до держбюджету. За даними Мінфіну, обсяг недонадходжень із ПДВ у 2004 році склав 183 млн грн. Не згодне міністерство і з відміною обмеження терміну дії пільг технопарків (зараз - 15 років).
Представники технопарків вважають, що нова пільга дозволить збільшити фінансування інноваційних програм. "Технопарки користуються пільгою у вигляді звільнення від сплати ввізного мита, а звільнення від сплати ПДВ - це не пільга, а цільова державна субсидія на розвиток науково-технічної сфери, за рахунок якої підприємства можуть фінансувати свої проекти, - розповів генеральний директор науково-технологічного комплексу 'Інститут монокристалів' Олег Шишкін.- Ми нараховуємо податки, лише перераховуються вони не до бюджету, а на спеціальні рахунки, з яких під державним контролем здійснюється фінансування проектів в рамках наукових програм". За його словами, в 2004 році субсидії складали близько 200 млн грн., але у зв'язку із зниженням виробництва в найближчі півтора роки обсяг бюджетних втрат не перевищить 50 млн грн.
Голова комітету Верховної Ради з питань податкової і митної політики Сергій Терьохін (БЮТ) говорить, що при нормальній системі повернення ПДВ ця проблема просто неактуальна. "Але у зв'язку з нинішніми проблемами з'являються ідеї звільнити технопарки від сплати ПДВ", - заявив він. Іншої позиції дотримується заступник глави фракції Партії регіонів Анатолій Кінах: "Втрати будуть з лишком компенсовані, тим більше що без такої підтримки ми можемо остаточно втратити статусу країни з високотехнологічним виробництвом. За умови суворого контролю над роботою технопарків, який не дозволить їм перетворитися на 'чорні діри', такі ініціативи мають бути підтримані".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас