За рік комунальні підприємства Києва спустошили бюджет на 470 млн грн. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За рік комунальні підприємства Києва спустошили бюджет на 470 млн грн.

Казна та Політика
858
Депутати Київради мають намір провести ревізію комунальних підприємств столиці. Протокольне доручення створити робочу групу з вивчення ефективності їх діяльності підписав секретар Київради Олесь Довгий.
"Старт її роботі буде дано, як тільки всі фракції міськради нададуть свої пропозиції з наповнення цієї групи їх представниками", - заявив він. Опозиція запевняє, що це доручення було підписане Довгим під тиском депутатів, які ознайомилися з результатами фінансової діяльності комунальних підприємств за минулий рік. Згідно з даними ГУ комунальної власності КМДА, впродовж 2009 р. в столиці функціонувало 181 КП, які зобов'язані перераховувати до міського бюджету від 15 до 70% свого прибутку. Але лише 88 з них завершили рік з прибутком, 57 - спрацювали в мінус, 21 - завершили рік з нульовою рентабельністю, а 15 взагалі не вели господарської діяльності. В результаті їх сумарний збиток за підсумками року досяг рекордного розміру в 461 млн грн.
"Оскільки відрахування до бюджету Києва проводяться поквартально, в них брали участь не лише прибуткові, але і збиткові компанії. Сумарно вони поповнили казну на цілих 23,1 млн грн. Але за той же період на їх потреби з бюджету було витрачено близько 500 млн грн. А значить, фактично діяльність КП завдала місту збитку на суму понад 470 млн грн.", - повідомив член бюджетної комісії Київради (БЮТ) Сергій Мельник.
Чималий внесок до збільшення числа КП зробив градоначальник Леонід Черновецький. Впродовж всього терміну його перебування на посту глави КМДА вони створювалися практично для кожного вірного члена його команди. Мер неодноразово запевняв, що під мудрим керівництвом його соратників кожне КП поповнюватиме столичний бюджет як мінімум на 1 млн грн. на місяць. Компанії, котрі на ділі поповнюють бюджет, можна перерахувати на пальцях. Та й ті в основній масі були створені задовго до появи Черновецького на політичному олімпі Києва. Так, з прибутком в 87 млн грн. минулий рік завершило КП "Житлоінвест-УКБ", яке перерахувало в міськбюджет 9,2 млн грн. (у три рази менше, ніж в 2008 р.). 10,3 млн грн. заробило і КП "Фінансова компанія "Житло-Інвест", яке поповнило казну столиці на 3,6 млн грн. (замість 10,5 млн грн. в 2008 р.). Ще 279 тис. грн. заробило для міста КП "Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв", а КП "Фармація" - 0,9 млн грн. (у півтора рази менше від показників 2008 р.).
В той же час створені торік компанії "Домашній магазин", "Київські ринки", "Кращий будинок", "Київський міський центр захисту прав споживачів" і багато інших не перерахували до бюджету ні копійки. Але якщо їхні плачевні результати роботи чиновники пояснюють тим, що дані підприємства не встигли запрацювати в повну силу, то різке зубожіння свідомо прибуткових фірм повергнуло депутатів у шок. Наприклад, КП "Київреклама" (що спеціалізується на зборі грошей за розміщення понад 20 тис. рекламних носіїв міста) завершило минулий рік зі збитком в 6,3 млн грн., а КП "Київське інвестиційне агентство" (розміщення МАФів) - зі збитком в 2,5 млн грн., тоді як 2008 р. обидва КП завершили з прибутком 2,3 млн грн. і 0,8 млн грн. відповідно.
"Тарифи на послуги цих комунальних підприємств як мінімум не знижувалися. Та і кількість рекламних конструкцій і кіосків на вулицях столиці постійно зростає", - дивуються з такого стану справ депутати. Не менш загадковими виявилися і результати діяльності КП "Київтранспарксервіс", що завершив минулий рік з прибутком в 1,4 млн грн. (у 2008 р. - прибуток 2,2 млн грн.). Єдиний оператор послуг парковки в місті перерахував у казну всього 0,8 млн грн., хоча, за підрахунками фахівців, та і за обіцянками самого керівництва КМДА, повинен давати бюджету до 100 млн грн. на рік. У списку ж стабільно збиткових компаній, як завжди, лідирують КП "Київський метрополітен" (мінус 205,9 млн грн.) і КП "Київпастранс" (мінус 198,2 млн грн.), які завжди були дотаційними. Саме вони і отримали велику частину з 500 млн грн., витрачених на їх підтримку. Але тут виникає питання: чому після триразового підвищення тарифів на проїзд їх збитковість не знизилася?
На думку Сергія Мельника, знаючи про такі непривабливі фінансові результати діяльності КП, ініціювати їх реорганізацію або зміну керівництва мало саме ГУ комунальної власності мерії. "Інакше створюється враження, що ці компанії заробляють мало лише на папері, а на ділі приносять непоганий дохід окремим особам. На мій погляд, багато з них потрібно перепрофілювати, а частину - просто скасувати", - вважає він. За даними "ДС", великою частиною найбільш ласих комунальних підприємств до недавнього часу займався перший заступник Леоніда Черновецького - Денис Басс. Правда, перманентно між ним і деякими іншими замами розгортається боротьба за контроль над офіційно збитковими компаніями.
Під час останнього перерозподілу повноважень КП "КІА" і КП "Центр містобудування і архітектури" перейшли з підпорядкування Басса у відання Валерія Миронова, КП "Благоустрій" відійшов на користь Віктора Сивця, а КП "Київреклама" - на користь Ігоря Добруцького, який контролює також КО "Київзеленбуд". Взамін Денис Басс отримав в своє підпорядкування КП "Київські ринки" і КП "Домашній магазин", що дісталися йому від звільненого з посади заступника глави КМДА Ігоря Шовкуна. Під його контролем також залишаються КП "Київтранспарксервіс", КП "Київпастранс", КП "Київський метрополітен", КК "Київавтодор" і КП "Спецкомбінат ПКБО" (ритуальні послуги).
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас