Повний євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Повний євро

Валюта
3746
Населення перестало панічно скидати євро. Минулого тижня обсяги продажу фізособами євровалюти зменшилися на 20-25% і банкіри навіть почали фіксувати невелике зростання попиту на неї. Схоже, українці вирішили, що курс грошової одиниці ЄС досяг дна, повіривши заявам європейських чиновників про найближчу стабілізацію економічної ситуації в Старому Світі. І це незважаючи на гнітючі прогнози, які сьогодні не припиняють робити експерти: вони припускають зниження курсу з $1,22-1,23 відразу до 1,1-1,16/євро.
Банки захотіли євро
Активне скидання українцями готівкового євро розпочалось ще в середині травня. Позбавлятися від нього почали відразу після того, як курс на міжнародних ринках впав з $1,28-1,26 до 1,25-1,24/євро, а в обмінниках країни - з 10,2-10,5 до 9,8 -10,2 грн./євро. Спочатку українські банки безперебійно брали євровалюту, але як тільки тиждень тому міжнародні котирування стали просідати до $1,22 - 1,21/євро (нерідко протягом одних торгів), продаж евро став справжньою проблемою.
"Через непередбачуваність курсу фінустанови намагалися захиститися від атак потенційних продавців і покупців європейської валюти, уникаючи стихійних перекосів своїх валютних позицій",- пояснив ситуацію начальник управління казначейських операцій Platinum Bank Юрій Сердюк. Друга причина, з якої вітчизняні банки відмовляли населенню в купівлі у нього євровалюти, це курсові ризики: протягом травня курс євро/долар був непередбачуваним, і фінансисти побоювалися потрапити в халепу, накупивши євро за високим курсом.
Втім, після грізного листа Нацбанку, який нагадав підопічним, що покупка фінустановами ВКВ у населення - це їх обов'язок, вони припинили відмовляти в покупці євровалюти. Щоправда, при цьому виставляли неймовірно широкі коридори: валюта могла купуватимуться у фізосіб за 9,6-9,65 грн./євро, а продаватися втій самій касі - за 9,85-9,9 грн. Більшість експертів пояснювали це курсовими ризиками і високими шансами на стрімке зниження курсу євровалюти за одні торги, і лише деякі визнавали факт відвертих спекуляцій.
"Низка недобросовісних банків, використовуючи напружену ситуацію з падінням курсу євро, намагалися заробити більше, ніж можливо", - сказав начальник казначейського управління ПУМБ Олексій Савченко. Важливу роль у стабілізації ситуації на готівковому ринку відіграли й виходи НБУ на міжбанк з покупкою грошової одиниці ЄС за 9,75 грн. "Банкам дали зрозуміти, що якщо їм нікуди буде подіти куплену євровалюту, то вони завжди зможуть продати її регулятору. Це полегшило ситуацію й заспокоїло ринок", - зазначив начальник казначейства банку "Таврика" Володимир Ткачук.
Докорінно ситуація в обмінниках країни змінилася на минулому тижні: населення перестало в паніці скидати євро, його продажі зменшилися в середньому на 20-25%, і фінансисти навіть почали відчувати невеликий попит.
"Після зміцнення євро на міжнародних майданчиках і певне підвищення курсів покупки в обмінниках (з 9,6 до 9,7-9,72 грн./євро), фізособи підрахували свої втрати від скидання валюти за заниженим курсом і більше не прагнули оперативно від нього позбутися ",- пояснив ситуацію Ткачук. Одночасно виникла інша проблема: банки почали з великим небажанням приймати євровалюту на депозити. Вони або виставляли з таких внесків сміховинні відсоткові ставки - 5-6% річних, або ж і зовсім заявляли про згортання депозитних програм у євро. За словами фінансистів, продовжують приймати грошову одиницю ЄС на вклади за нормальними ставками (7-10% річних) сьогодні переважно невеликі банки, яким в принципі нелегко заманити до себе вкладника, а тому вони раді будь-якому ресурсу.
Євро замінять рублем
Набагато менше проблем через стрімке зниження курсу євро у світі. Як і очікувалося, імпортери, які працюють з ЄС, від девальвації євровалюти тільки виграли. "Товари, які постачаються в Україну з Європи, почали помітно дешевшими для вітчизняних споживачів. Адже це дійсно відчутна різниця: одна справа, коли європейська продукція завозиться за $1,5/євро, і зовсім інша - за $1,22/євро", - зазначив Олексій Савченко.
Викрутитися з ситуації змогли і вітчизняні експортери. Незважаючи на те, що близько 30-35% зовнішньоекономічних контрактів українських компаній укладені в євро, проте більшість з них дозволяють нашим підприємствам змінювати валюту розрахунків.
"І експортери скористалися цим правом - працювали в доларах. Вкрай рідкісними були в травні випадки конвертації великих зовнішньоекономічних контрактів, раніше номінованих у євро, в долари, занадто мало часу пройшло з початку стрімкого обвалу курсу євровалюти. Якщо говорити про прогнози на майбутнє, то, швидше за все, переукладання євроконтрактів буде відбуватися навіть не в американську валюту, а в російський рубль. Значна кількість проплат в євро сьогодні відбувається в українських підприємств з партнерами з Росії, й ідея президента РФ перевести російсько-українські контракти в рубль і гривню компаніям сподобалася ",-повідомив начальник казначейства одного з банків. Поки ж, за різними оцінками, частка російської валюти у позаекономічних платежах наших підприємств не перевищує 3-5%.
Валютне протистояння
Бажання підприємців відхреститися від грошової одиниці Євросоюзу цілком логічне. Надто вже непередбачувана нині доля євро, що впав з початку року з $1,4 до 1,21/євро, особливо в умовах погіршення економічної ситуації в ЄС протягом квітня-травня. Головна проблема Старого Світу сьогодні - це колосальні за європейськими мірками дефіцити держбюджетів (до 14%) і брак коштів для розрахунків держав за своїми зовнішніми запозиченнями.
"Ускладнюється ситуація ще й тим, що фінансова допомога, яка була виділена Греції у розмірі 110 млрд євро для погашення її держборгу, і рішення про створення "подушки фінансової безпеки" у розмірі 1 млрд євро для решти країн Євросоюзу, ляже важким тягарем на фінансово міцні країни, такі як Німеччина і Франція. Багато хто порівнює цей план з фінансовою пірамідою, оскільки старі борги виплачуються за рахунок нових ", - підкреслив начальник управління контролю за валютною позицією банку "Хрещатик" Едуард Назаренко. До того ж на фінансових ринках не припиняють поширюватись чутки про те, що влада Євросоюзу навмисне затягує прийняття рішень щодо стабілізації ситуації в ЄС, даючи євровалюті максимально впасти. Адже таким чином вони підтримують європейських товаровиробників, ціни на продукцію яких стають більш вигідними, ніж у їх конкурентів із США.
"Низький курс євро сприяє пожвавленню економічної кон'юнктури в Німеччині. Завдяки цьому наші компанії отримують додаткові замовлення і зростає їх прибуток. Також нинішня кон'юнктура на валютному ринку гарантує збереження як мінімум 80 тис. робочих місць в нашій країні",-заявив нещодавно виконавчий директор Федерального об'єднання торгово-промислових палат Німеччини Мартін Ванслебен.
"Нинішня ситуація з курсом євро/долар сприятливо позначилась на збуті нашої продукції",- погоджується із ним голова правління компанії Bosch und Siemens Hausgerаte GmbH Курт-Людвіг Гутберлет
У такій ситуації експерти розділилися на два табори. Більшість опитаних "ДС" фінансистів впевнені, що в найближчі місяць-два вирішальне слово в ситуації з курсом євро/долар скажуть Сполучені Штати, експорт яких серйозно втрачає на зростанні долара. "Таке його зміцнення невигідне для США ще й тому, що зовнішній держборг Штатів стає більш дорогим в обслуговуванні. Американці зацікавлені в ослабленні своєї національної валюти",- сказала начальник управління грошових і валютних ринків VAB Банку Наталя Шишацька. Щоправда, поки незрозуміло, яким саме чином американці будуть грати на зниження курсу своєї грошової одиниці, оскільки на перший погляд їх економічні показники виглядають краще, ніж у Європі.
"Макроекономічні показники зовнішнього балансу США звичайно не ідеальні, але Федеральна резервна система поліпшила свої прогнози щодо зростання ВВП в Штатах до 3,7% протягом року",- повідомив Юрій Сердюк. Фінансисти впевнені, що до кінця літа вони все-таки повернуть курс своєї валюти в найбільш комфортний для них коридор - $1,3-1,35/євро.
А ось Європі вони прогнозують погіршення економічної ситуації і подальше падіння євро. "Якщо не відбудеться технічних дефолтів в інших країнах Європи, євро може знизитися до $1,16-1,20. Досить хоча б одній із країн ЄС заявити про нездатність обслуговувати держборг, євровалюта досягне позначки $1,1/євро",- запевнив начальник відділу стратегії OTP Bank Євген Зинов'єв.
Поворотом в долі євро, на думку експертів, стане вирішення проблем з дефіцитами держбюджетів Португалії, Іспанії та Італії. І вирішальними для нього стануть червень і липень поточного року - на ці місяці припадуть максимальні коливання курсу євро/долар, після чого зафіксують значення, на які ринки будуть орієнтуватися до кінця року.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас