Експерт: Боргова криза у Європі зменшує доступ до кредитів для банків та споживачів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Боргова криза у Європі зменшує доступ до кредитів для банків та споживачів

Казна та Політика
356
Фінансові компанії неохоче видають кредити на тлі боргової кризи в Європі, що може обмежити доступність грошових коштів для банків і споживачів регіону, вважає глава інвестиційного підрозділу португальського банку Banco Espirito Santo SA Хозе-Марія Еспіріто Санто Ріккарді.
"Це проблема для реальної економіки, обсяг кредитування різко зменшився, - наводить його слова агентство Bloomberg. - Я не став би говорити, що ринки капіталу повністю закриті, проте, середні за розміром і дрібні банки відчувають проблеми із залученням коштів".
Темпи зростання обсягів кредитування в Португалії, за словами експерта, сповільняться цього року до 2% з 9% в 2009 році. Espirito Santo видаватиме "значно менше кредитів", і "багато, багато банків" регіону знаходяться в аналогічній ситуації.
Лондонська міжбанківська ставка пропозиції LIBOR в доларах строком на 3 місяці 27 травня зросла до 0,5384% річних - максимального рівня за 10 місяців.
Обсяг коштів, що розміщуються європейськими банками на депозитах в Європейському центральному банку (ЄЦБ), 10 травня також збільшився до максимуму за 10 місяців - 315 млрд євро, що є сигналом небажання банків кредитувати один одного.
За словами Ріккарді, ЄЦБ повинен діяти швидше в плані підвищення доступності коштів, як це зробила Федеральна резервна система (ФРС) в 2008 році, аби уникнути погіршення ситуації.
В грудні 2008 року ФРС зменшила базову відсоткову ставку майже до нульового рівня (0-0,25% річних), а також ввела низку програм для закачування грошей в економіку, включаючи викуп на ринку іпотечних облігацій і US Treasuries.
"Федеральний резерв відкрив повністю свої канали для вливання ліквідності в банківську систему і покупки всіх типів боргових зобов'язань, поставивши умову, що банки продовжать кредитувати реальну економіку, - зазначив Ріккарді. - ЄЦБ повинен змінити свою кредитно-грошову політику, оскільки, якщо проблеми виникають в одного банку в одній країні, в Іспанії, наприклад, то це може знов стати глобальною проблемою".
ЄЦБ також вжив заходів для стимулювання кредитування, включаючи введення регулярних операцій рефінансування банків і продовження термінів кредитів. Проте, обсяги кредитування в єврозоні знижуються вже сім місяців поспіль.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас