Колесников побудує задорого — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Колесников побудує задорого

Казна та Політика
581
Перестати будувати за державні гроші за найнижчими цінами пропонує віце-прем'єр Борис Колесников. За його словами, зведення задешево погіршує кінцеву якість об'єктів, які оплачує країна. Проте, на думку гравців ринку, відмова чиновника від колишніх спартанських переконань просто збільшить заробітки компаній, які будуватимуть. Тим паче, що недавно Кабмін скасував проведення тендерів для об'єктів до Євро-2012, які будуються за рахунок держбюджету.
"Ми ініціюємо зміни в державні будівельні норми, щоб держава проводила будівництво не за найнижчими цінами, а за середньоринковими цінами в кожному регіоні", - заявив вчора віце-прем'єр з питань підготовки країни до проведення Євро-2012 Борис Колесников. Він стверджує, що зміни необхідні тому, що закладена зараз в законодавстві норма про будівництво за найнижчими цінами не сприяє проведенню будівельних робіт високої якості. "Таким чином держава заганяє себе в пастку, тому що найнижчі ціни - це найгірша якість", - додав Борис Колесников на місці будівництва стадіону у Львові.
"Держава часто примушує забудовників економити на різних розділах кошторисної документації. Наприклад, згідно з держрозцінками, рекомендована середня зарплата на будмайданчику - 2300 грн. Проте небагато в Києві знайдеться будівельників, які працюватимуть за такі гроші. Що робити підряднику, який готує кошториси для державного замовника, який по нормах повинен ставити 2300, на "усередненого будівельника", а реально повинен платити майже в два рази більше? Тому виникає проблема, коли забудовники компенсують різницю в матеріалах, коефіцієнтах і інших кошторисних позиціях, що підвищує кошторисну вартість будівництва", - розповідає Олександр Попов, директор проектної групи "Архиматика".
За його словами, при цьому перевіряюча організація опиняється в скрутному становищі - вона змушена допускати певні приписки в кошторисах. Інакше просто ніхто не буде в змозі виконати роботи. "У зв'язку з цим дійсно варто уточнити державні розцінки, особливо в плані оплати праці по регіонах. У перспективі це зробить складання і аналіз кошторисів прозорішим. Проте будь-які нововведення часто супроводжуються безладом", - додає Попов.
Але є і інша сторона вибору компаній, що будують за держкошти. "i" не раз писали, що принципи проведення таких тендерів часто лише офіційно аргументуються "нижчою ціною без втрати якості робіт". Проте в реальності часто буває, що переможцем вибирають компанії, близькі до керівництва тих відомств, які їх проводять, або їхнім партерам.
Нагадаємо, генпідрядником реконструкції НСК "Олімпійський" вибрали ХК "Київміськбуд", після того, як один з віце-президентів будівельного гіганта став заступник міністра в молодіжно-спортивному відомстві. Так, влітку минулого року учасники тендеру на проведення робіт з установки скляного куполу звинуватили тендерну комісію в махінаціях при виборі переможця ТОВ "Майстром-профі-Україною" (Дніпропетровськ). У ЗМІ компанію називали близькою до групи "Приват" Ігоря Коломойського. Ходили чутки, що так йому підсолодили факт програшу - Дніпропетровськ не потрапив до списку міст, що приймають Євро-2012. Пізніше компанія "Обербетон Україна" заявила, що тендер на виготовлення залізобетонних конструкцій VIP-зони нижнього ярусу трибун проводився тендерним комітетом ХК "Київміськбуд". Тоді переможцем стала компанія "ДБК-4", яка входить до складу холдингу. І таких прикладів можна пригадати дуже багато.
"Збільшення вартості робіт до ринкових лише призведе до того, що потрібним компаніям просто дістанеться більше грошей. Якісно чи неякісно вони будують - часто нікого не хвилює. Притому буває, що будують не ті, хто виграє тендер. Просто вибрана компанія отримує доступ до освоєння бюджету, а на виконання робіт наймає іншу як субпідрядника. Часто навіть з учасників самого тендеру. Та і чим менше часу залишається до Євро-2012, тим більше всім хочеться заробити", - розповів керівник крупної будівельної компанії на правах анонімності.
Проте зараз для будівельних робіт до Євро-2012 не знадобляться навіть конкурси. У квітні 2010 р. уряд прийняв постанову №300, яке скасовує проведення тендерних процедур на закупівлю товарів, робіт і послуг, які пов'язані з Євро-2012, у тому числі і всіх будівельних робіт і реконструкцій стадіонів, аеропортів, доріг, метрополітену і інших інфраструктурних об'єктів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас