Японського міністра звільнили з посади за позицію із американської бази — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японського міністра звільнили з посади за позицію із американської бази

Казна та Політика
313
Прем’єр-міністр Японії Юкіо Хатояма звільнив лідера коаліційної Соціал-демократичної партії Мідзухо Фукусіма з посади міністра. Фукусіма відповідала в уряді як міністр за проблеми зниження народжуваності, а також за питання вжитку і безпеки продуктів харчування.
Причиною відставки стала відмова лідера соціал-демократів поставити свій підпис під рішенням уряду про перенесення авіабази ВМС США "Футенма" на Окінаві в район міста Голо в тій же префектурі.
План перенесення бази "Футенма" в район міста Голо був погоджений США і Японією в 2006 році. Проте з приходом до влади уряду Хатоями цей план переглянули. У передвиборчих обіцянках Демократична партія, що сформувала уряд у вересні, обіцяла "перенесення бази за межі країни або, як мінімум, за межі префектури Окінава".
За перенесення бази за межі Окінави активно виступає і Соціал-демократична партія на чолі з Мідзухо Фукусіма. Прагнення переглянути первинний план викликало різко негативну реакцію США. В той же час на самій Окінаві можливість перенесення бази в межах префектури також викликає запеклі протести.
Питання перенесення бази за межі Окінави і за межі країни є центральним у зовнішньополітичній стратегії соціал-демократів. Після оприлюднення в п'ятницю спільної американсько-японської заяви про перенесення бази в район міста Голо Фукусіма заявила, що не зможе поставити підпис під рішенням уряду, що фіксує положення цієї декларації.
Зафіксований у спільній декларації план перенесення дещо відрізняється від плану 2006 року. Спільна заява про перенесення авіабази ВМС США "Футемма" має на увазі перенесення основної частини бази в район міста Голо на Окінаві і будівництво там 1800-метрової злітно-посадочної смуги. При цьому конкретне місце і метод будівництва залишаються невизначеними до кінця серпня. Для цього буде прискорена екологічна експертиза району для того, щоб обрати найменш шкідливий для природи спосіб будівництва.
Принципово новим в спільній заяві став план перенесення навчань американських військових за межі Окінави. Зокрема, будуть розглянуті варіанти перенесення навчань на острів Токуносіма в префектурі Кагосіма, на бази сил самооборони Японії і на острів Гуам в Західній півкулі.
Крім того, в заяві отримала віддзеркалення двостороння домовленість про переведення 8 тисяч американських морських піхотинців з Окінави на Гуам, зниження рівня шуму на базі "Кадена" на Окінаві і повернення Японії районів і військових споруд на південь від бази "Кадена".
Попри ці відмінності, принципове для соціал-демократів питання було вирішене в явному протиріччі із загальною лінією Соціал-демократичної партії.
Лідера соціал-демократів намагалися переконати на засіданні уряду, коли це не удалося, прем'єр-міністр Хатояма запропонував їй бесідутет-а-тет. Проте і аргументи прем'єра при особистій бесіді не змогли її переконати. Лідер Соціал-демократичної партії Мідзухо Фукусіма, яка обіймала посади міністра з проблема зниження народжуваності і рівності статей і посаду міністра з проблем вжитку, відмовилася підписати рішення уряду і залишить його .
Як очікується, це рішення прем'єр-міністра може призвести до виходу Соціал-демократичної партії не лише з коаліційного уряду, але і з парламентської коаліції.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас