Експерт: Дієвість меморандуму з металургами і вірогідність його продовження невисока — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Дієвість меморандуму з металургами і вірогідність його продовження невисока

Казна та Політика
245
Дієвість меморандуму про взаєморозуміння між урядом і підприємствами гірничо-металургійного комплексу України, що передбачає надання його учасникам низки пільг в обмін на замороження цін на металопродукцію, є невисокою в умовах падіння цін на металопродукцію, і його продовження маловірогідне.
Таку думка висловила більшість експертів, опитаних агентством "Інтерфакс-Україна".
Як повідомив заступник керівника департаменту з питань металургійного комплексу ДП "Держзовнішінформ" В'ячеслав Попов, в умовах падіння цін на металопродукцію на зовнішніх ринках метпідприємствам складно виконувати умови меморандуму, який передбачає реалізацію металопродукції на внутрішньому ринку за цінами, що не перевищують експортні.
"А в нинішній ситуації, коли починається обвал цін на зовнішніх ринках, на внутрішньому зниження йтиме повільніше, і може вийти, що ціни на металопродукцію на внутрішньому ринку будуть вищими, ніж на зовнішніх. Виробникам складно дотримуватись зобов'язань з цін на метал", - констатував співбесідник агентства.
У такій ситуації розглядатимуться питання виключення підприємств з переліку учасників меморандуму, і в цілому вірогідність пролонгації меморандуму невисока, вважає він.
На думку віце-президента з країн СНД Research & ConsultingGroup Олександра Сирика, меморандум мав як позитивні наслідки для галузі у вигляді підтримки підприємств, так і негативні у вигляді можливих розслідувань і санкцій іншими країнами за надання преференцій українським підприємствам.
"Я здивований, що доки не було жодних претензій з боку контрагентів з приводу такої держпідтримки", - сказав співрозмовник агентства.
При цьому він також вказав на різке зниження цін на металопродукцію на зовнішніх ринках, тоді як на внутрішньому ринку цього не сталося.
На думку керівника аналітичного відділу інвестгрупи "ТАСК" Андрія Шевчишина, питання пролонгації пільг для ГМК на даний момент лежить в площині політичної волі. При цьому він зазначив, що металургійний ринок нестабільний і компанії все ще залишаються в зоні турбулентності і зазнають збитків через високий диференціал між собівартістю і відпускною ціною. Не менш гостро стоїть питання з виплатою ПДВ, а також необхідною модернізацією основних фондів і запровадженням енергоефективних технологій. Негативний вплив надає падіння цін.
За словами гендиректора об'єднання метпідприємств "Металлургпром" (Дніпропетровськ) Василя Харахулаха, доцільність дії меморандуму невисока і він не має стабілізуючої дії на галузь через існування значної заборгованості з ПДВ.
"Так, за час дії меморандуму підприємства заощадили 1,9 млрд грн., але заборгованість перед ними з ПДВ досягла 2,6 млрд грн. Краще б розрахувалися із ПДВ, тоді і меморандум не потрібний", - вважає експерт.
Гендиректор підкреслив, що не дивлячись на меморандум, в складній ситуації через брак обігових коштів знаходяться такі підприємства як "Запоріжсталь", ММК ім. Ілліча, "Arcelor Mittal Кривий Ріг, ДМЗ ім. Петровського, "Дніпроспецсталь" та ін.
Як повідомлялося, Кабінет міністрів України на засіданні 31 березня 2010 року продовжив на другий квартал 2010 року дію своєї постанови №925 від 14 жовтня 2008 року, за якою для підприємств ГМК і хімічної промисловості встановлені пільги на залізничні перевезення і електроенергію.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас