Російським банкам заборонили використовувати "білоруські схеми" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російським банкам заборонили використовувати "білоруські схеми"

Казна та Політика
658
Банк Росії підготував для вітчизняних кредитних організацій рекомендації із боротьби з так званими "білоруськими схемами", аби зменшити обсяг виведення капіталу з країни. Про це пише газета "Комерсант" із посиланням на директора департаменту фінансового моніторингу і валютного контролю ЦБ Олену Іщенко.
"Белоруська схема" виведення капіталу передбачає, що через російські банки компанія-резидент здійснює платежі нерезиденту, як правило, зареєстрованому в офшорній зоні, нібито оплачуючи постачання товарів з Білорусії. При цьому білоруські товари до Росії ввозяться без оформлення вантажних митних декларацій, а за товарно-транспортними накладними (ТТН), які не перевіряються митницею. Саме ТТН компанія - відправник коштів надає російському банку для підтвердження призначення платежу, проте в банку не зобов'язані перевіряти достовірність ТТН. В результаті кошти просто виводяться в офшор.
Як пояснила Іщенко, ЦБ Росії рекомендує банкам перевіряти достовірність ТТН по базі даних розрахункового центру Нацбанку Білорусі, доступній в інтернеті. В разі, якщо документи, що надійшли в кредитну організацію, не знаходяться в цій базі, банку варто проінформувати про це службу фінансового моніторингу. У самих кредитних організаціях вважають, що звірка з базою білоруського Нацбанку збільшить навантаження на них. Крім того, для того, щоб відмовити клієнтові в проведенні платежу на тій підставі, що ТТН не зареєстрована в базі Нацбанку Білорусі, банкам потрібен не рекомендаційний лист ЦБ, а нормативний акт.
В березні поточного року Банк Росії вже обіцяв звернути особливу увагу на "білоруські схеми" виведення коштів із країни. При цьому в ЦБ зазначали, що такі схеми вже замінили інші способи виведення капіталу за кордон, у тому числі схему з використанням фіктивних митних декларацій. Якщо в 2008 році за фіктивними митними деклараціями з Росії було виведено 47,2 мільярда доларів, то в 2009-м - лише 17,4 мільярда.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас