Світова економіка видужує — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світова економіка видужує

Казна та Політика
599
Організація економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) в піврічній доповіді OECD Economic Outlook збільшила прогноз зростання сумарного світового ВВП в 2010 р. з 3,4% до 4,6%, а в 2011 р.- з 3,4% до 4,5%. Економісти ОЕСР навіть стверджують, що у посткризовий період темпи економічного розвитку перевершать докризовий рівень. Якщо в 2003-2007 рр. світова економіка збільшувалася в середньому на 3,6% на рік, то в 2011-2015 рр. темпи зростання світового ВВП складуть в середньому 3,7%.
В найбільш розвинених державах світу, що входять до ОЕСР (31 країна), приріст ВВП за підсумками 2010 р. очікується на рівні 2,7%, а в 2011 р.- на рівні 2,8%. У США зростання реального ВВП в 2010 і 2011 р. очікується на рівні 3,2%. У 16 державах Європи, що входять до єврозони, в 2010 р. прогнозується зростання ВВП в межах 1,2%, а в 2011 р.- 1,8%. Успішніше в порівнянні з Європою виглядає Японія, де прогнозується збільшення ВВП в 2010 р. на 3%, а в 2011 р.- на 2%.
Аналітики ОЕСР вважають, що ослаблення євро не лише не призведе до відновлення рецесії, але і простимулює зростання в єврозоні більше, ніж заходи зі скорочення бюджетних витрат. "Світова економіка потребує зміни балансу сил у сфері валютних курсів. У минулому євро був переоцінений, а курс китайського юаня, навпаки, занижений, і він залишається таким і зараз", - говорить провідний економіст ОЕСР Пьєр Карло Падоан.
Крім розвинених країн, ОЕСР поліпшила прогноз економічного зростання в групі БРІК - найбільші економіки світу, що розвиваються. Згідно з останніми оцінками ОЕСР, економіка Китаю продемонструє позитивну динаміку на рівні 11,1% в 2010 р. і на рівні 9,7% в 2011 р. Очікуване уповільнення зростання економіки Китаю наступного року ОЕСР пояснюється закінченням дії плану державного стимулювання економіки. ВВП Індії, згідно з оновленим прогнозом ОЕСР, збільшиться на 8,2% в 2010 р. і на 8,5% в 2011 р. Очікується, що в Росії економіка зросте на 5,5% в 2010 р. і на 5,1% в 2011 р. Експерти ОЕСР розраховують, що ВВП Бразилії зросте на 6,5% в 2010 р. і на 5% в 2011 р.
Відновлення національних економік в країнах, що не входять до ОЕСР (особливо в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні), залишатиметься нестійким. Проте основну підтримку ринкам в Азії продовжать надавати уряди держав шляхом проведення різних програм макроекономічного стимулювання. "На тлі очікуваного різкого відновлення сільськогосподарського виробництва економічне зростання буде сильним в короткостроковій перспективі, перш ніж стане помірним на рівні тренду", - вважають автори доповіді.
Занепокоєння в ОЕСР викликає те, що борги державного сектора продовжують зростати, що неприйнятно і може призвести до боргових криз у всіх розвинених країн. "Економіці як і раніше загрожують серйозні проблеми. Ми також повинні брати до уваги можливість поширення проблем окремих держав на інші країни", - говорить генеральний секретар ОЕСР Анхель Гурріа. Економісти ОЕСР стверджують, що в країнах з розвиненою економікою скорочення витрат і підвищення податків необхідно ввести не пізніше за 2011 р. у зв'язку з дуже несприятливою динамікою державного боргу. Гурріа стверджує, що заходи зі зменшення витрат не повинні завадити відновленню економіки.
"Нинішні програми зі зменшення витрат в багатьох країнах ОЕСР є недостатніми, аби зупинити несприятливий розвиток динаміки заборгованості, особливо якщо зростання ВВП буде стриманішим, ніж передбачалося", - стверджують автори доповіді. "Немає небезпеки, що рецесія повториться. Проте держави - члени ОЕСР повинні проводити структурні реформи збільшити продуктивність власної економіки", - наполягає головний економіст ОЕСР Пьєр Карло Падоан. ОЕСР попереджає, що якщо країни не прислухаються до порад організації, то вони ризикують зіткнутися з побічними реакціями на фінансовому ринку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас