Депутати пропонують диференціювати і ув'язати ставку єдиного податку СПД з мінімальною зарплатою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати пропонують диференціювати і ув'язати ставку єдиного податку СПД з мінімальною зарплатою

Казна та Політика
1614
Встановити диференційовану ставку єдиного податку, максимальний розмір якого в даний час складає 200 грн/місяць, з ув'язкою до мінімальної заробітної плати, а також обмежити його застосування залежно від виду діяльності пропонує група народних депутатів України.
Відповідний законопроект "Про спрощену систему оподаткування, обліку і звітності суб'єктів малого підприємництва" (№4112) в оновленій редакції зареєстрували днями в парламенті депутати фракції БЮТ Сергій Соболєв, Наталія Королевська, Андрій Сенченко, Сергій Веліжанський.
Проект закону пропонує визначати ставку єдиного податку виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановлений законом на 1 січня податкового (звітного) року.
Ставку єдиного податку для фізичних осіб-підприємців пропонується встановлювати щомісячно на рівні 4-20% мінімальної зарплати при виручці за попередній календарний рік до 500 мінімальних заробітних плат, при виручці 500-1500 мінімальних зарплат - 20-74%.
Для юридичних осіб - платників єдиного податку ставку пропонується встановлювати 3% суми виручки від реалізації в разі сплати податку на додану вартість (ПДВ) згідно з законом "Про ПДВ" і 5% - в разі включення ПДВ до складу єдиного податку.
Документ передбачає, що система спрощеного оподаткування не поширюється, зокрема, на СПД, що надають в оренду землю або житлові і нежитлові приміщення площею понад 500 кв. м, здійснюють діяльність у сфері грального бізнесу, обміну валют, видобутку дорогоцінних металів і каменю, СПД-виробників підакцизних товарів і які надають послуги у сфері телерадіомовлення.
Окрім того, документ виключає застосування єдиного податку для фізосіб-підприємців, діяльність яких пов'язана з наданням послуг і створенням належних умов для здійснення торгівлі іншими фізичними або юрособами на ринках і в торгівельних об'єктах, кількість торгівельних місць в яких перевищує 100.
Законопроект визначає об'єктом оподаткування єдиним податком обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг). Виручкою вважається вся сума, отримана на поточний рахунок суб'єкта малого підприємництва за операції з продажу в готівковій і (або) безготівковій формі розрахунків за звітний період, без врахування акцизного збору і ПДВ (за винятком юридичних осіб, які вибрали ставку оподаткування 5%, і фізичних осіб, які не є платниками ПДВ).
Законопроект також зобов'язав фізосіб-підприємців вести книгу обліку доходів шляхом щоденного відображення виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) в разі здійснення фінансових операцій, а юросіб - вести бухгалтерський облік і складати фінзвітність у встановленому законодавством порядку в спрощеній формі, затвердженій центральним органом виконавчої влади з забезпечення реалізації єдиної фінансової політики.
Як повідомлялося, в лютому поточного року уряд Юлії Тимошенко також розглядав питання введення диференційованої системи по сплаті єдиного податку і зареєстрував відповідний законопроект в парламенті, який незабаром відкликав.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас