Депозитчики хочуть заробити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депозитчики хочуть заробити

Кредит&Депозит
2537
За їхніми оцінками, власники депозитів мали уникати постійного зниження ставок і спокуситися високою прибутковістю ІСІ. Масове перетікання поки не почалося, але тенденція вже підтвердилася.
Абсолютно всі опитані представники компаній, що управляють, заявили, що їх новими вкладниками стали колишні клієнти банків. "Багато клієнтів, які прийшли до фондів, до цього тримали гроші просто на валютних рахунках або на депозитах до запитання", - розповів директор з маркетингу КУА Parex Asset Management Ukraine Костянтин Гришко.
Стимул очевидний. Відсоток по депозитах не перевищує 20% річних, а фонди лише за перші чотири місяці заробили своїм клієнтам до 93% доходу. "Основними об'єктами інвестування були банківські депозити і нерухомість. Переоцінивши ризики даних вкладень і перебуваючи в пошуку перспективних альтернатив, вони приходять на фондовий ринок", - розповів директор КУА "УНІВЕР менеджмент" Михайло Грицько.
"Нові клієнти були вкладниками комерційних банків", - відзначив керівник активами ІГА "Арт-капітал" В'ячеслав Король.
Виконавчий директор КУА "Спарта" Оксана Мовчан також розповіла - окрім тих, які раніше інвестували в ІСІ інших КУА, до них приходять і люди, які зняли гроші з депозитів.
Переважно до фондів приходять консерватори, не схильні ризикувати своїми грошима. В'ячеслав Король відзначив, що вони демонструють попит на сертифікати відкритих пайових фондів акцій і збалансованих фондів і, значно меншою мірою, - на сертифікати інтервальних фондів з ризиковою стратегією. І ті й інші фонди дозволяють забрати свої гроші дуже швидко.
"Ми бачимо, що вибір інвестиційного продукту диктується, в першу чергу, ризик-профілем клієнта, а не кризою. Консервативні клієнти продовжують шукати продукт типу нашого ІТТ-Фінансу. А ті, хто прийшов використовувати коротке зростання ринку, прийшов за лідерами зростання і, відповідно, йде в "Капітал-2" або вибирає самостійні стратегії інвестування. Вплив же кризи полягає в тому, що консервативних клієнтів стає більше, а ризикові стають помірнішими", - підкреслила президент ITT Оксана Маркарова.
"Люди стали більш схильні до помірно-консервативних стратегій. Попит мають продукти, що містять в собі частину акцій і частину облігацій", - описала дії клієнтів Мовчан.
"Головна умова - ліквідність, тому цікавлять відкриті фонди. Далі, по інструментах, кожен вибирає за власним ставленням до ризиків (фонди облігацій, збалансовані фонди, фонди акцій)",- згоден з цією точкою зору Гришко. Ті, хто схильний ризикувати, більше схильні до самостійної торгівлі. "Хто більш схильний до ризику, почав працювати на ринку самостійно (брокеридж, інтернет-трейдинг). Але використання одного продукту для них саме по собі не означає виключення інших", - сказав Костянтин Гришко.
"Як правило, люди, які пробували грати на ринку акцій самостійно, мало цікавляться ІСІ - їх цікавить індивідуальна інвестиційна стратегія і індивідуальний портфель", - додала Мовчан.
За словами Михайла Грицька, один з найкращих інструментів для людей, які мають в своєму розпорядженні вільний час і необхідні навички на фондовому ринку, - торгівля акціями і ф'ючерсами на біржі. Для тих, у кого немає вільного часу, ідеальні відкриті фонди з різними стратегіями інвестування.
Таким чином, тенденція перетікання грошей з депозитів до фондів вже зародилася. Та все ж масовою вона поки що не стала. За даними сайту Investfunds, за перші чотири місяці цього року інвестиційні фонди зуміли зібрати додатково 62,7 млн. грн. З них до публічних фондів пішли всього 8,25 млн. грн. За той же час депозити населення в банках зросли на 19,5 млрд. грн. Це майже в 2400 разів більше, ніж надійшло в інвестфонди. Банки все ще поза конкуренцією.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас