Опозиція в Україні має намір контролювати приватизацію великих об'єктів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Опозиція в Україні має намір контролювати приватизацію великих об'єктів

Казна та Політика
227
Опозиційний уряд ініціюватиме створення у Верховній Раді слідчої комісії з вивчення приватизації крупних об'єктів державної власності.
Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", відповідне рішення підтримав опозиційний уряд.
Прем’єр-міністр опозиційного уряду, член фракції БЮТ Сергій Соболєв зазначив, що створення слідчої комісії в парламенті необхідне для того, щоб досліджувати всі "ті об'єкти, які зараз вносяться на приватизацію. Аби ми розуміли під кого це, яким чином проводитиметься так звана приватизація стратегічних об'єктів", - сказав він.
Опозиційний міністр економіки і інфраструктури, член фракції "Наша Україна - Народна самооборона" Олександр Бондар нагадав, що в комісію з приватизації раніше завжди запрошувався представник депутатського корпусу.
"Зараз готують (до приватизації) "Укртелеком", "Луганськтепловоз", і таких представників не запрошували", - сказав Бондар. Він зазначив, що є членом спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації і має намір бути присутнім на конкурсі з приватизації "Луганськтепловозу" з тим, аби контролювати прозорість продажу.
Бондар повідомив, що Брянський машинобудівний завод, за рішенням суду повернув "Луганськтепловоз" державі після першої приватизації, у свою чергу добився в суді вирішення про компенсацію сплаченої суми в доларах і тепер бере участь в приватизації фактично на пільгових умовах. Якщо виграє інший власник, то Брянському машзаводу повернуть більше, ніж він витратив вперше в гривневому еквіваленті, а якщо виграє Брянський машзавод, то йому доведеться заплатити менше, пояснив депутат.
Бондар також спрогнозував, що в ході приватизації низки українських об'єктів зіткнуться інтереси представників Партії регіонів і представників російського капіталу. "Я думаю, що це зіткнення інтересів буде з кожного об'єкту: першим буде "Луганськтепловоз", наступним, - "Укртелеком", а далі підуть енергогенерація та інші об'єкти", - сказав він.
На його думку, в середині червня, коли проводитиметься конкурс з приватизації "Луганськтепловозу", стане зрозуміло "з ким домовилися, а з ким ні" і чи буде відкрита конкуренція, або "Приват" просто підіграватиме росіянам".
За словами Бондаря, до приватизації готується і компанія "Укртелеком". Вже зараз, за його словами, йдеться про те, аби змінити умови конкурсу приватизації.
"Я хочу нагадати, що "Укртелеком" і "Одеський припортовий завод" були підготовлені урядом Тимошенко і вони абсолютно були прозорі і відкриті для всіх. Навіщо готувати інші умови? Це велике питання, яке викликає певні сумніви в тому, що все буде прозоро", - підкреслив депутат.
Говорячи про приватизацію енергогенеруючих компаній, Бондар зазначив, що одна з умов, яку може висунути уряд майбутнім власником цих компаній, - це постачання вітчизняного вугілля. "Ми всі знаємо, хто власники вітчизняного вугілля в Україні - вони належать структурам, які входять до коаліції. Це заздалегідь говорить про те, хто може стати можливим власником генерації", - сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас