Генсек НАТО: Скорочення військових бюджетів країнами єврозони може мати негативні економічні наслідки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Генсек НАТО: Скорочення військових бюджетів країнами єврозони може мати негативні економічні наслідки

Казна та Політика
264
Послаблення обороноздатності може призвести до небезпечних наслідків, у тому числі і для економіки, упевнений глава НАТО Андерс Фог Расмуссен. Він занепокоєний можливістю урізання військового бюджету низкою країн єврозони, передає Deutsche Welle з посиланням на видання Times.
"Зростання економіки прямо пов'язане з міжнародною безпекою, тому уряди всіх держав повинні усвідомлювати небезпеку скорочення оборонного бюджету", - заявив А.Фог Расмуссен. Загальновідомо, що "нестабільність і небезпека" гальмують економічний розвиток, упевнений глава НАТО.
Відзначимо, приводом для висловлювання генсека Північноатлантичного альянсу стали тверді плани економії урядів Греції та Португалії - країн, що знаходяться на межі економічного колапсу. Влада Італії, Іспанії, Франції, Великобританії та Данії також мають намір урізати видатки у державному секторі. На думку А.Фога Расмуссена, скорочення військового бюджету в подібних випадках неминуче.
У свою чергу, міністр оборони Німеччини Карл-Теодор цу Гуттенберг напередодні також повідомив про намір щорічно скорочувати витрати в підлеглому йому відомстві на суму більше 1 млрд євро.
"Одиничними заходами" і "символічними відмовами" від реалізації окремих проектів поставленої мети не досягти, сказав цу Гуттенберг в середу, 26 травня, виступаючи перед слухачами військової академії бундесверу в Гамбурзі. Одним із способів економії, на думку міністра, може стати загальне скорочення числа військових казарм. Про інші конкретні кроки глава оборонного відомства не повідомив.
На даний момент украй жорсткі заходи для Німеччини не є настільки необхідними, як для Греції чи Португалії. За підсумками минулого року бюджетний дефіцит ФРН склав всього 3,1% ВВП, що набагато нижче, ніж у інших держав єврозони. У цьому році діра в бюджеті збільшиться до 5% - лише на 2% вище за допустимі в ЄС 3%. Держборг країни, що склав в 2009 році майже 76%, також нижче, ніж у проблемних середземноморських країн.
Тим не менш, незважаючи на такі відносно непогані показники, додаткові кошти німецькій скарбниці необхідні. По-перше, гроші потрібні на порятунок єврозони. Вклад Німеччини в боротьбу з грецькою кризою стане найбільшим з усіх країн ЄС - більше 22 млрд євро з надаваних спільно ЄС і МВФ 110 млрд євро. Крім того, в п'ятницю німецький парламент схвалив виділення в створюваний стабфонд єврозони 148 млрд євро.
Затягувати паски вимушений і новий уряд Великобританії, бюджетний дефіцит якої у фінансовому році, що минув у березні, виявився рекордним з часів закінчення Другої світової війни (11,1%), уряд країни має намір скоротити держвитрати на 7,2 млрд євро в 2010/11 фінансовому році.
Скоротити держвидатки збирається і Італія, чий бюджетний дефіцит склав минулого року близько 5%. Очікується, що кабінет міністрів країни схвалить заходи з урізування держдефіциту в 2011-2012 рр.. За словами спікера уряду Паоло Бонаіуті, в наступному році діра в скарбниці буде зменшена на 13 млрд євро, а в 2012 р. - ще на 9 млрд євро.
НАТО - військово-політичний союз, який створений в 1949 р. з метою протидії загрозі нападу з боку СРСР. Головним завданням НАТО є гарантування геополітичної стабільності в світі. Основні напрямки діяльності: захист цінностей демократії, свободи особистості, економіки, вільного підприємництва і верховенства закону, розвиток міжнародної співпраці.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас