Метпідприємства України на межі зупинки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Метпідприємства України на межі зупинки

Казна та Політика
1145
Металургійні підприємства України в даний час відчувають труднощі із реалізацією металопродукції, а також проблеми із забезпеченням коксом і залізорудною сировиною (ЗРС), що примушує їх знижувати обсяги виробництва, аж до зупинки агрегатів.
"Деякі підприємства на межі зупинки", - повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" генеральний директор об'єднання металургійних підприємств "Металургпром" (Дніпропетровськ) Василь Харахулах.
За його словами, не дивлячись на зниження обсягів виробництва металопродукції, в Україні спостерігається дефіцит коксу.
"За станом на сьогоднішній день забезпечення коксом неповне - брак складає 67 тис. тонн", - зазначив співрозмовник агентства, додавши, що імпорт клксованого вугілля з Росії також знизився через аварію на шахті "Распадская".
Говорячи про нестабільне забезпечення метпідприємств залізорудною сировиною, Харахулах пояснив, що причина цього полягає в економічній доцільності. За його словами, метпідприємства зацікавлені в ЗРС з високим вмістом заліза, тоді як українська сировина нижчої якості. "Розбіжність в оцінках вартості ЗРС і є причиною перебоїв постачань, в основному, на "Запорожсталь" та ММК ім. Ілліча", - сказав він.
"З початку року галузь працює в цілому збитково, а за підсумками поточного місяця ситуація ще більш посилиться", - переконаний гендиректор "Металлургпрому".
За його даними, дефіцит обігових коштів на метпідприємствах складає 18 млрд грн., у найскладнішій ситуації - "Запоріжсталь", ММК ім. Ілліча, "Arcelor Mittal Кривий Ріг, Дніпровський метзавод ім. Петровського, "Дніпроспецсталь" та ін.
"Тому ті підприємства, які не мають можливості нормально працювати, через безвихідність ситуації виставляються на продаж. Якби вони були прибутковими, навіщо їх продавати?" - сказав В.Харахулах відносно ситуації довкола "Запоріжсталі", основні акціонери якої мають намір продати підприємство.
Як повідомлялося, метпідприємства України в січні-березні 2010 року збільшили доподатковий збиток (негативний фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування) на 4,9% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року - до 2,675 млрд грн. У першому кварталі обсяги реалізації металопродукції знизилися майже на 23% в порівнянні з першим кварталом 2009 року. При цьому рентабельність склала "мінус" 8,6% ("мінус" 9%).
Крім того, в січні-березні-2010 метпідприємства збільшили дебіторську заборгованість на 23% в порівнянні з аналогічним періодом 2009 року, кредиторську заборгованість збільшили на 34%.
При цьому на 1 березня 2010 року обсяг підтвердженої і простроченої заборгованості становив 2,440 млрд грн., на 1 квітня - 2,850 млрд грн. Зокрема, по ММК ім. Ілліча сума невідшкодованого ПДВ складає близько 1 млр грн., "Arcelor Mittal Кривий Ріг - 900 млн грн., ДМЗ ім. Петровського - 318 млн грн., "Запоріжсталі" - 350 млн грн., "Дніпроспецсталі" - 100 млн грн.
У другій половині квітня почалося зниження попиту на метпродукцію, яке продовжилося і в травні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас