Європейські банки збільшують обсяг депозитів у ЄЦБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські банки збільшують обсяг депозитів у ЄЦБ

Кредит&Депозит
501
Нові дані, що показали збільшення запасів грошових коштів (cash) при істотному скороченні запозичень на основному короткостроковому ринку фінансування, стали черговим свідоцтвом того, що європейські банки переживають стрес, пише The Wall Street Journal.
За даними банкірів, які працюють в Лондоні і Брюсселі, за останній місяць обсяг короткострокових боргових розписок (IOU), або векселів, випущених деякими європейськими банками в Іспанії, Португалії і Італії, зменшився. Потенційно це є ознакою того, що інвестфонди, що працюють на ринку короткострокових капіталів, та інші учасники ринку, що купують борги, відмовляються мати ділові відносини з цими банками, наголошується в статті.
Водночас банки, в яких є cash, направляють свої кошти швидше до Європейського центрального банку, ніж надають їх іншим банкам.
Банківські депозити в ЄЦБ збільшуються щодня. В середу їх обсяг досяг 268 млрд євро проти 264 млрд євро днем раніше і 253 млрд євро в перший день цього тижня. Банки, включаючи іспанські Banco Santander і Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), недавно почали переказувати кошти до ЄЦБ, вважаючи за краще отримувати нижчі відсоткові ставки в обмін на менший ризик, повідомили обізнані джерела.
Європейські банки не хочуть кредитувати один одного навіть на короткостроковій основі, хоча вони можуть отримувати значно більше від надання коштів іншим банкам, ніж від депозитів "овернайт" у ЄЦБ, ставка з яких складає лише 0,25% річних.
Водночас в короткострокового ринку кредитування є підтримка ЄЦБ, і це забезпечує деякий комфорт. Банки, що зіткнулися з необхідністю залучити гроші на ринку за розумними ставками, можуть звернутися за кредитом до ЄЦБ. До цього часу він надав кредити банкам більш ніж на 800 млрд євро - сума, яка наближається до максимуму липня минулого року, вважають аналітики UBS.
"Ми переконані, що нинішній стрес на ринках фінансування доведе цю суму знов до рекордних рівнів в найближчі тижні", - говориться в їх звіті.
Доступність фінансування від ЄЦБ означає нижчу вірогідність того, що європейські банки зіткнуться з браком ліквідності, подібної до тієї, яка завдала значного збитку крупним фінансовим інститутам, включаючи американський Lehman Brothers і британський Royal Bank of Scotland, під час фінансової кризи 2008-2009 років.
Однак банкіри та аналітики вважають, що банки, які покладаються на фінансування з боку ЄЦБ, можуть бути сприйняті ринками як слабкіші. Це ще більше ускладнить для них завдання залучення грошей з інших джерел, і в результаті вони ще сильніше залежатимуть від уряду як джерела ліквідності, зазначає WSJ на закінчення статті.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас