Точка зору: Прийняття закону про ослаблення обмежень на валютне кредитування говорить про незгоду депутатів з політикою НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Прийняття закону про ослаблення обмежень на валютне кредитування говорить про незгоду депутатів з політикою НБУ

Валюта
928
Прийняття Верховною Радою Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо оподаткування)", яким передбачено деяке ослаблення обмежень на валютне кредитування, прямо говорить про те, що депутати не згодні з політикою, що проводиться чинним керівництвом Національного банку України. Таку думку висловила екс-голова правління "Правекс-банку" Наталія Зубрицька.
"Я вважаю абсолютно неправильним те, що Верховна Рада втручається в регулювання банківської системи країни. Є закон, який визначає, що Національний банк здійснює регулювання і контроль за банківською системою. Якщо Верховна Рада хоче узяти на себе ці функції, необхідно скоротити витрати на утримання НБУ", - сказала вона.
В той же час Н.Зубрицька відзначила, що виступає проти обмежень на здійснення кредитування у валюті і упевнена, що Нацбанк просто вибрав найлегший, але, ймовірно, не найкращий спосіб вирішення проблеми, оскільки не зміг би в належній мірі контролювати роботу всіх банків, фінансовий стан багатьох з яких викликав побоювання.
"Я як банкір категорично проти заборони на валютне кредитування, і вважаю, що ця заборона була введена у зв'язку з тим, що система контролю НБУ за банками недієздатна. Про це говорить те, що НБУ не зміг або не захотів вчасно діагностувати і прийняти заходи по банках, які в період кризи попали під тимчасову адміністрацію. Відповідальність за те, що люди втратили гроші і що держава на підтримку цих банків безповоротно виділила величезні кошти бюджетних грошей в дуже складний час, лежить виключно на керівництві НБУ", - підкреслила Н.Зубрицька.
На думку експерта, якщо існують сумніви в ефективності політики, що проводиться керівництвом Нацбанку, то необхідно порушувати питання зміни керівництва НБУ, при цьому про передачу функцій Нацбанку парламенту не повинна йти мова.
"Якщо Верховна Рада не впевнена в професіоналізмі керівництва НБУ, це не означає, що потрібно забирати на себе його функції. У таких випадках в цивілізованому суспільстві розглядається питання про заміну керівника. Пропрацювавши 16 років у банківській системі, я упевнена в професіоналізмі і порядності більшості співробітників НБУ, але питання заміни керівника актуальне вже давно, - вважає Н.Зубрицька. - Якщо Верховна Рада прийматиме закони, які регулюють банківську діяльність що належать до компетенції НБУ, з якими категорично не згоден Нацбанк, це може призвести до встановлення хаосу і збільшення проблем в банківській системі, що ще не видужала після кризи".
Як повідомлялося, Верховна Рада України ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (відносно оподаткування)" (№6337 від 20.05. 2010 р.), яким передбачається, зокрема, ослаблення обмежень на валютне кредитування, введених в кінці 2008 року для протидії кризовим явищам у банківському секторі.
Так, документом передбачається зобов'язати Нацбанк пом'якшити вимоги по резервуванню під валютні кредити для позичальників, які не мають джерел надходження валютної виручки, протягом одного місяця з дня набрання чинності Закону.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас