"Ъ": Параметри емісії ПДВ-облігацій виявилися невигідними для бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Параметри емісії ПДВ-облігацій виявилися невигідними для бізнесу

Казна та Політика
1019
Прем'єр-міністр Микола Азаров оголосив, що найближчим часом уряд випустить п'ятирічні ПДВ-облігації на 20 млрд грн. під 5,5% річних. Операторами розміщення паперів виступлять державні Укрексімбанк і Ощадбанк. За словами джерела в Мінфіні, кожні півроку погашатимуться 10% сум.
"Казначейство отримає узагальнене зобов'язання держави по поверненню ПДВ", - повідомив Азаров. Ст. 25 закону про держбюджет передбачає випуск облігацій для відшкодування ПДВ тим платникам, суми податку яких задекларовані до повернення до 1 травня 2010 року і підтверджені перевірками. Такий спосіб отримання коштів є добровільним.
За словами заступника глави Державної податкової адміністрації (ДПАУ) Сергія Чекашкіна, Кабмін доручив відомству до 1 червня провести інвентаризацію сум заборгованості, після чого Мінфін визначить граничний обсяг випуску паперів. "Можливо, деякі підприємства відмовляться від ПДВ-облігацій, бо вважатимуть за краще погашати борг по відшкодуванню за рахунок зменшення майбутніх нарахувань по ПДВ", - вважає Чекашкін. При цьому через тривалість процедури видачі спецпаперів перенесені терміни набрання чинності повернення податку підприємствам живими грошима. Вчора віце-прем'єр Сергій Тігіпко заявив, що ця система заробить з 1 серпня, а не з 1 липня, як обіцяв прем'єр-міністр в березні.
За даними ДПАУ, до 25 травня загальна заборгованість по поверненню ПДВ склала 29 млрд грн. (з врахуванням декларацій, поданих за квітень), з яких 23,5 млрд грн. вже перевірено. У 2009 році щомісячна заявка на відшкодування складала до 4 млрд грн., цього року – 3 млрд грн. Це викликано зростанням в заявках частки сум, що декларуються в рахунок зменшення майбутніх нарахувань.
Експерти і підприємства здивовані низькою ставкою прибутковості облігацій. На думку першого віце-президента Українського союзу промисловців і підприємців Сергія Прохорова, низька прибутковість призведе до того, що на вторинному ринку папери продаватимуться із завищеним дисконтом: "Ми хотіли, щоб ставка була на рівні 16% річних. Це стримувало б знецінення паперів. Інакше всі прагнутимуть отримати гроші якнайшвидше, і на ринку станеться обвал". З ним згодна головний бухгалтер Крюковського вагонобудівного заводу Тетяна Тимошенко: "Облігації намагатимуться продати, тому буде великий дисконт. Ми хочемо нормальної ринкової прибутковості. Раніше в уряді називали цифри від 9% до 12%".
Як розповіли в адміністрації президента, МВФ також не згоден з "дискримінаційними" умовами при випуску паперів, зокрема із заниженою прибутковістю. Адже зараз Мінфін розміщує держпапери під 10-14% річних. "Прибутковість має бути ринковою, адже якщо замість грошей платять паперами, то вони мають бути адекватним їх замінником", - сказало джерело.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас