Мінфін пропонує до 2020 р. зменшити ставки ПДВ і податку на прибуток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін пропонує до 2020 р. зменшити ставки ПДВ і податку на прибуток

Казна та Політика
644
Міністерство фінансів пропонує провести масштабну реформу системи оподаткування, переглянувши перелік загальнодержавних податків, місцевих зборів і платежів, а також передбачивши скорочення ставок податку на прибуток і податку на додану вартість.
Відповідний проект Концепції трьохетапного (за календарними періодами) реформування податкової системи України, розробленої на період до 2020 року, який є другим масштабним документом із реформування системи оподаткування в Україні, Мінфін на оприлюднив на своєму веб-сайті.
Реформування, зокрема, податку на прибуток передбачає поступове зниження його ставки, а також вирівнювання податкового навантаження на суб'єкти господарювання, які здійснюють діяльність на ринку фінансових послуг, у тому числі, шляхом переведення страхової діяльності на загальну систему оподаткування із запровадженням на перехідний період комбінованої сплати податку. Передбачено введення інвестиційно-інноваційного податкового кредиту для цілей виконання інвестиційних проектів, стимулювання запровадження заходів із енергозбереження.
Реформування ПДВ також передбачає зниження ставки оподаткування і удосконалення порядку реєстрації і податкового контролю платників податку.
Передбачено оптимізацію пільгового режиму оподаткування у сфері сільського і лісового господарства, рибальства; відмову від вексельної форми розрахунків при ввезенні (імпортуванні) товарів на митну територію України.
Удосконалення сплати акцизів передбачає щорічне корегування їх ставок на алкоголь і тютюнові вироби відповідно до індексів споживчих цін за попередній період; підвищення частини акцизу в ціні реалізованих підакцизних товарів за рахунок збільшення ставок податку. Окрім того, пропонується посилення вимог із виробництва і реалізації пива солодового, запровадження методів контролю за його обігом, наближених до контролю інших видів алкогольних напоїв.
Зміна статусу податків і зборів, зокрема, передбачає: запровадження єдиного податкового платежу - плати за користування надрами для видобутку корисних копалин замість двох податкових платежів, що діють (платежі за користування надрами для видобутку корисних копалин і збір за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету); заміни збору за забруднення природного довкілля на екологічний податок.
Проект концепції також передбачає введення податку на нерухомість і плати за землю, запровадження механізму "звичайних цін".
Крім того, документ передбачає включення до об'єкту оподаткування єдиним податком для юридичних осіб всіх доходів, які отримують такі особи, а не лише виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг).
В частині налагодження партнерських відносин між платниками податків і контролюючими органами пропонується надати платникам можливість у будь-який час ознайомитися в електронному вигляді з інформацією відносно стану їх розрахунків з бюджетом; забезпечити безкоштовний доступ до форм податкових декларацій і інструкцій до них; створити прості інструкції для заповнення форм податкових декларацій.
Попередній уряд в січні поточного року затвердив Стратегію реформування податкової системи України, у тому числі що передбачає введення податку на нерухомість, запровадження механізму "звичайних цін".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас