Азаров доручив перейти на автоматичне відшкодування ПДВ із серпня 2010 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров доручив перейти на автоматичне відшкодування ПДВ із серпня 2010 р.

Казна та Політика
3554
Прем'єр-міністр України Микола Азаров дав завдання Державній податковій адміністрації України (ДПАУ) перейти на автоматичне відшкодування ПДВ із серпня 2010 р. Про це повідомив сьогодні журналістам віце-прем'єр-міністр України Сергій Тігіпко після засідання уряду, передає кореспондент РБК-Україна.
"Прем'єр-міністр дав таке завдання, щоб уже із серпня перейти на автоматичне повернення ПДВ", - наголосив Тігіпко. Він також додав, що найближчим часом вийде постанова Кабміну щодо реструктуризації заборгованості із відшкодування ПДВ.
Нагадаємо, 22 квітня ц.р. глава ДПАУ Олександр Папаїка повідомив, що Кабмін запустив пробний проект конвертації заборгованості з ПДВ в 2-3 млрд грн в цінні папери. За його словами, податкова служба обробляє реєстр заборгованості з податку на додану вартість. В той же час Кабмін почав процес конвертації доведеної заборгованості з податку. Запропоновані цінні папери підприємство може продати на ринку цінних паперів або тримати в банку. Це, за його словами, дозволить підприємству вирішити питання обігових коштів. Папаїка зазначив, що триває активна робота з перевірки існуючої заборгованості, зокрема працюють комісії в регіонах. За його словами, 1 липня ПДВ при експорті оперативно повертатиметься підприємцям.
Як зазначав, у свою чергу, президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах, сума заявок на відшкодування податку на додану вартість вже складала на той момент 31 млрд грн. "Навіть якщо прибрати 7-8 млрд грн сумнівних боргів, то підприємства повинні отримати 24-25 підтверджених заборгованостей. З них 17 млрд - прострочена заборгованість", - сказав він.
21 травня ц.р. міністр економіки в опозиційному Кабміні, нардеп від БЮТ Андрій Сенченко заявив, що заборгованість ПДВ перед українськими підприємствами складає 32 млрд грн, що в 1,5 рази більше, ніж було при уряді Юлії Тимошенко. "Тільки за 2 останніх місяця ми побачили обвальне зростання заборгованості з податку на додану вартість. Уряд Тимошенко звинувачували в тому, що ми не повертали ПДВ підприємствам, але якщо говорити цифрами, то в 2007-2008 рр. нам від попередньої влади дісталася заборгованість по виплатах ПДВ у розмірі 11 млрд грн. Але уряд Тимошенко вперше повернув ПДВ "Нафтогазу"...Сьогодні ми маємо 32 млрд грн заборгованості і затверджений в бліц-режимі бюджет на 2010 р. припускає механізм, коли замість грошей підприємствам віддаватимуть макулатуру, яка нікому не потрібна", - сказав Сенченко.
Нагадаємо, за даними Державної податкової адміністрації України, сума невідшкодованого ПДВ на 1 квітня складала 28,4 млрд грн. З початку року сума боргу зросла на 6,6 млрд грн. Сума прострочених боргів сягнула 8,6 млрд грн, з початку року зростання на 2,4 млрд грн. За інформацією податкової, за участю сумнівних підприємств щомісячно з легальної економіки виводиться майже 7 млрд грн, за рахунок чого формується більше 1,3 млрд грн фіктивного податкового кредиту з ПДВ.
Як повідомлялось, 24 березня ц.р. Азаров заявив, що податкова повинна буде перевірити всі заявки на предмет реального експорту. Прем'єр відзначив, що держава планує з 1 липня 2010 р. відшкодовувати ПДВ автоматично. За його словами, в державі буде модернізована і спрощена податкова система. Так, з 1 січня 2011 р. податки в Україні будуть знижені, але уряд доб'ється того, щоб вони сплачувалися справедливо і в повному обсязі.
Варто відзначити, що в Україні податкове навантаження одне з найбільших серед країн СНД, зокрема більше ніж у Білорусі, Молдові, РФ і Казахстані.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас