КМДА підпаде під звільнення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КМДА підпаде під звільнення

Казна та Політика
700
На сесії депутати Київради планують вирішити земельне питання і передати в комунальну власність газопровідні системи міста. Одним з основних питань буде проект рішення про скорочення структури Київської міської державної адміністрації (КМДА). Як вважають в Київраді, документ підготовлений урядом з метою забезпечити команді президента додаткові важелі впливу в столиці. Набуття чинності рішення про скорочення структури КМДА поставить під загрозу виконання міського бюджету і фінансування низки програм розвитку столиці.
Згідно із порядком денним, депутати мають намір прийняти рішення про передачу в комунальну власність територіальної общини столиці газопровідних мереж міста. 45 питань повістки присвячено передачі земельних ділянок Києва громадянам, приватним підприємствам і державним структурам. Так, ВАТ "Київводоканал" може отримати три земельних ділянки в Осокорках Північних для будівництва, обслуговування і експлуатації артезіанських свердловин, а управління справами апарату Верховної Ради - дві ділянки в Печерському районі.
Однак найбільш спірним пунктом повістки залишається проект рішення про оптимізацію структури КМДА. Документ був розроблений в Кабміні з метою виконати урядове розпорядження від 7 квітня 2010 р. №891, яким Кабмін затвердив план заходів з вирішення проблем соціально-економічного розвитку міста і з підвищення ефективності діяльності органів місцевої самоврядності.
За проектом рішення, планується об'єднати Головне управління транспорту з Головним управлінням зв'язку, інформатизації і захисту інформації при КМДА. Замість Головного управління з питань сім'ї і молоді і Головного управління по фізкультурі і спорту в планах у депутатів міськради - створення Головного управління з питань сім'ї, молоді і спорту. Крім того, при виконавчому органі планується створити управління туризму і курортів. У намірах в київської влади також об'єднати Головне управління містобудування, архітектури і дизайну і Головне управління з питань реклами в одне ціле: Головне управління містобудування і архітектури.
Вісім управлінь планується перейменувати. Також пропонується ліквідовувати інспекцію Держтехнагляду, Головне управління захисту прав споживачів і управління з охорони, утримання і використання внутрішніх вод міста і земель водного фонду.
Після здійснення запланованої метаморфози кількість головних управлінь КМДА зменшиться із 35 до 26, а управлінь - з 11 до 7.
Нагадаємо. Діюча структура і чисельність виконавчого органу Київради була затверджена рішенням міськради від 24 травня 2007 р. №721/1382.
Раніше представник Кабміну в Київраді Микола Білоблоцький ініціював прийняття проекту рішення на попередній сесії, проте в залі не вистачило голосів на те, аби включити його до порядку денного. Як виявилось, депутати міськради і зараз не готові одноголосно підтримати урядову ініціативу. У Кабміні не аргументували, навіщо необхідно змінювати структуру виконавчої влади.
"В проекті рішення не сказано, чому необхідно одне управління ліквідувати, інше реорганізувати, а третє перейменувати", - розповів в коментарі Дмитро Андрієвський, депутат Київради від Блоку Віталія Кличка. На думку Андрієвського, за цим стоїть бажання Кабміну отримати додаткові важелі впливу в КМДА: "Одна справа - скоротити штат, і зовсім інша - реорганізувати структуру, посадити замість одних поганих чиновників інших". Від досягнення запланованої мети розробленим в Кабміні способом, за словами депутата, в першу чергу постраждає економіка міста. "У міськбюджеті чітко вказані розподільники бюджетних коштів, і в разі зміни назви управлінь потрібно буде повторно приймати бюджет міста", - упевнений Андрієвський. Ухвалення цього рішення також істотно уповільнить роботу структур КМДА (потрібен час на підготовку нових бланків, штампів, печаток) і поставить під загрозу виконання низки програм з розвитку столиці.
В свою чергу, представник фракції БЮТ в Київраді Дмитро Олійник вважає, що реформа виконавчої влади назріла давно і її необхідно здійснити. За словами Олійника, запропонована Кабміном структура виконавчого органу однозначно зручніше, дешевше і ефективніше, ніж нині чинна.
Необхідність зменшити штат КМДА існує, вважає депутат міськради Сергій Березенко (Блок Черновецкого). "Проте право формувати структурні підрозділи Київської міськдержадміністрації закріплене за Київрадою і не відноситься до компетенції Кабінету міністрів", - зазначив Березенко. За словами депутата, уряд може лише внести свої пропозиції відносно зміни структури виконавчій владі в місті у формі порад і рекомендацій, але приймати за депутатів рішення він не буде.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас