Коаліцію випробують вибором — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коаліцію випробують вибором

Казна та Політика
480
У коаліції назріває конфлікт з приводу дати проведення місцевих виборів. Якщо сторони найближчим часом не дійдуть консенсусу - регіонали наживуть собі ворогів в особі комуністів і Блоку Литвина.
Президент Віктор Янукович і його політична сила наполягають на тому, аби виборці на місцях голосували наприкінці жовтня цього року. З цим категорично не згодні партнери Партії регіонів по парламентській коаліції "Стабільність і реформи" - Блок Литвина і Компартія. У свою чергу, спікер Володимир Литвин стверджує, що місцеві вибори повинні відбутися 27 березня 2011 р. Для збереження парламентської більшості сторонам доведеться йти на компроміси - Блок Литвина і КПУ не розділяють думки регіоналів з приводу введення мажоритарної або змішаної виборчої системи на місцевому рівні, боячись втратити свої позиції на місцях.
Тим часом представники найбільшої фракції в Раді - Партії регіонів - не перестають кидати камені в город своїх молодших партнерів по парламентській більшості. Так, регіонал Володимир Зубанов вважає: якщо запровадити мажоритарну виборчу систему на місцевих виборах, то комуністів виборці не підтримають.
"Хто проходит і перемагає в мажоритарці? Це люди на місцях відомі. У комуністів зараз мало таких людей, які на місцях відомі, тому за них голосувати не будуть", - заявив регіонал. Зубанов, говорячи про ініціативу Володимира Литвина провести вибори на місцях 27 березня 2011 р., заявив: відкладаючи дату виборів, спікер намагається підвищити шанси свого блоку. "У Литвина достатньо багато депутатів на місцевому рівні. Це 20 депутатів у Верховній Раді і майже 7 тис. на місцях. Це величезна сила для Литвина, тому він дуже обережно висловлюється. Він думає, що завдяки своїй позиції в Раді він набере ще більше голосів на місцевих виборах", - вважає парламентар.
Регіонали мають намір провести вибори в стислі терміни не лише через бажання слідувати букві Основного закону, але і аби отримати якомога більше депутатських мандатів на місцях. Наприклад, прем'єр Криму Василь Джарти заявив, що готовий очолити виборчий список партії в разі оголошення виборів в місцеві органи влади і до Верховної Ради Криму.
Втім, жодна з політичних сил, представлених в парламенті, не розділяє планів Партії регіонів. Депутат від НУ-НС Ксенія Ляпіна зазначає, що дату місцевих виборів варто призначити лише після того, як буде приведено в норму виборче законодавство. "Рада до цих пір не зрівняла термін перебування на посаді мерів міст, сільських, селищних глав і терміни повноважень місцевих рад, тому з чого призначати дату?" - говорить депутат.
Схожу позицію займають і союзники Партії регіонів по коаліції - комуністи і Блок Литвина. Глава фракції КПУ Петро Симоненко заявив "і", що Віктор Янукович, говорячи про проведення місцевих виборів 31 жовтня, висловився з точки зору дотримання Конституції. "Але вибори на місцях повинні пройти в умовах завершеної політичної реформи в частині органів влади на місцях, і це - основна позиція КПУ", - сказав Симоненко. Лідер КПУ уточнив, що позиція його політичної сили з приводу виборчої системи на місцях полягає в тому, аби депутати сільрад і селищ міського типу обиралися на мажоритарній основі, а вибори депутатів райрад, міськрад і облрад проходили за пропорційнійною системою. "Змінити законодавство до осені дуже складно, але якщо Партія регіонів запропонує такі напрацювання, ми готові їх обговорювати", - підкреслив головний комуніст.
Передбачається, що фракції почнуть шукати компроміс з настільки дискусійного питання вже з 1 червня. Про це сказав депутат від Блоку Литвина Валерій Баранов. "Втім, процес цей може затягнутися з врахуванням парламентських канікул, доведеться домовитися і об'єднати п'ять існуючих законопроектів в один закон, його прийняти, потім виділити гроші на проведення виборів - процедура дуже складна", - зазначив депутат.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас