Нові пенсії вже дають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нові пенсії вже дають

Казна та Політика
2497
Мінімальні пенсії і зарплати таки збільшили. Але навряд чи їх піднімуть тим, у кого вони вищі від мінімалки. Як і передбачалося новим бюджетом, в травні українцям почали виплачувати підвищені мінімальні пенсії - 706 гривень замість колишніх 573.
Свої гроші пенсіонери отримують за наступною схемою: за окремою відомістю - свою звичайну мінімалку (573 грн.), а за другою - їм доплачують різницю між новим розміром пенсії і старим (до 133 грн.).
Доплачувати різницю будуть також тим пенсіонерам, які одержували пенсію вище старого розміру мінімалки, але менше нового. З 1 липня мінімальну пенсію збільшать до 888 грн., З 1 жовтня - до 907 грн., А з 1 грудня - до 922 грн.
У Мінпраці кажуть, що пенсії за травень виплачують за графіком з 5 по 26 травня. "Кожен пенсіонер має розписатися у двох відомостях, але виплати з них відбуваються одночасно, тобто пенсіонер отримує всі свої гроші відразу, - розповів глава прес-служби Мінпраці Михайло Кухар. - У міністерства немає сумнівів, що ми вкладемося в строк і до 26 травня виплатимо підвищені пенсії ". У червні їх будуть виплачувати вже з однієї спільної відомості. "Я дійсно отримала всі відразу: 646 грн. Пенсії та 75 грн. доплати", - підтвердила нам 84-річна киянка Олександра Давидівна.
Крім того, пенсіонерам протягом року будуть повертати різницю за попередні місяці (починаючи з листопада 2009 року). Саме тоді набули чинності зміни до закону про соцстандарти, за якими мінімальна пенсія була підвищена до 706 грн. Однак який саме кожен місяць буде сума компенсації, у Мінпраці поки не знають. "Повернемо всі гроші протягом 2010 року. Це може бути 100-120 грн. / місяць, може бути, менше", - зазначив Кухар. "Подробиць щодо компенсацій чекайте після 15 травня, коли буде затверджено бюджетний розпис", - сказав прес-секретар прем'єра Віталій Лук'яненко.
Однак, що погано - підвищувати пенсії, які перевищують розмір мінімальних, в уряді поки що не планують. У бюджеті і так прогнозується дефіцит Пенсійного фонду, який буде покриватися за рахунок бюджету, зазначав міністр фінансів Федір Ярошенко. "Підвищення мінпенсії - це зобов'язання держави щодо захисту найбільш незахищених верств населення, - зазначив Віталій Лук'яненко. - Підвищення інших пенсій буде відбуватися, можливо, і в цьому році. Все залежить від ресурсної бази Пенсійного фонду".
Зарплати
Підвищення мінзарплати також відбувається з травня приблизно за тією ж схемою, що і зростання пенсій. "Мінімальщикам" платять на 120 грн. більше (до 884), з 1 липня - на 124 грн. (до 888), з 1 жовтня - на 143 грн. (до 907), з 1 грудня - на 158 грн. (до 922). Компенсацію за попередні місяці, починаючи з листопада 2009-го, будуть платити нерівномірними частками до кінця року.
Планується, що у зв'язку з підвищенням мінімальних зарплат і пенсій буде переглянута і тарифна сітка. Спочатку передбачалося, що це буде зроблено для бюджетників до 10 розряду включно, але, на жаль, поки це загальмувалося. Джерело в Мінпраці пояснило "Сегодня", що зараз планується підвищувати лише до 4 розряду - це лаборанти, молодші медсестри, гардеробники, сторожа і т.п. В цілому - не дуже значна кількість. На скільки саме підвищиться зарплата бюджетникам вище мінімальної, у міністерстві уточнити не змогли: проект постанови в розробці і точних цифр вони поки не визначили. "Звичайно, тарифна сітка повинна працювати так, щоб була соціальна справедливість, але після такої розрухи, яку нам залишили, головне завдання - відновити економіку, і немає фінансової можливості підвищувати зарплати всім. Зміниться ситуація - будемо підвищувати", - сказав Лук'яненко.
Стипендії
У бюджеті-2010 розмір стипендій передбачений той самий, що і в 2009 році. Але зате тепер їх будуть індексувати - підвищувати відповідно до зростання інфляції. Тому де-факто вони зростуть.
Діти
Допомога при народженні дитини в бюджеті-2010 не змінилася. Хоча у своїй передвиборній програмі Віктор Янукович обіцяв, що за першу дитину платитимуть 25 000 грн., за другу - 50 000, за третю і всіх наступних - по 100 000 грн. "Ми ніяк не очікували, що дефіцит бюджету буде 12% від ВВП. З такою дірою підвищувати виплати нереально. Але цілком можливо, що бюджет буде коригуватися за результатами його роботи за 9 місяців. Ми не відмовляємося від своїх обіцянок", - сказав нам нардеп-регіонал Михайло Чечетов. Щоправда, міністр праці Василь Надрага припустив, що допомогу до розмірів, обіцяних Януковичем, зможуть збільшити тільки з наступного року.
Матері-героїні чекають до червня
Ще з минулого року накопичився великий борг (за неофіційними даними, кілька мільйонів гривень) з виплат нагород матерям-героїням. Ця допомога становить 10-кратний розмір прожиткового мінімуму (8390 грн.), Розповіли "Сегодня" в прес-службі Мінсім'ї. "У червні ми почнемо виплати тим, кому заборгували, - кажуть у міністерстві. - Але це приблизно, документ, що регламентує порядок виплат, ми зараз тільки готуємо, сподіваємося, що вже на цьому тижні він буде затверджений в Кабміні".
Дмитро Гомон
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас