Україна в рейтингу конкурентоспроможності опустилася на 57-е місце — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна в рейтингу конкурентоспроможності опустилася на 57-е місце

Казна та Політика
830
У глобальному рейтингу конкурентоспроможності World Competitiveness Yearbook 2010 Україна в порівнянні з минулим роком здала одну позицію, зайнявши передостаннє, 57-е місце. Лідируючі ж позиції займають економіки Сінгапуру і Гонконгу, слідом за ними йдуть США, передає РБК.
Відповідну інформацію розповсюдила швейцарська бізнес-школа IMD в своєму офіційному щорічному рейтингу конкурентоспроможності економік світу. На думку організації, саме Сінгапур і Гонконг продемонстрували найбільшу стійкість в період глобальної економічної кризи. З поступовим же завершенням фінансової кризи саме ці держави почали проводити найбільш сильну і розгорнену експансію в азіатському регіоні. Так, за підсумками I кварталу 2010 р. ВВП Сінгапуру збільшився на рекордних 15,5% в порівнянні з I кварталом 2009 р.
Тим часом, оцінивши економіку лідера тогорічного рейтингу - США, експерти зробили висновок, що Сполученим Штатам вдається успішно боротися з наслідками фінансової кризи завдяки масштабам національної економіки країни. Також велике значення, на думку аналітиків, мають лідируючі позиції американських підприємств разом з їх технологічною перевагою.
Також до топ-10 списку IMD увійшли Австралія (5-е місце), Тайвань (8-е місце) і Малайзія (10-е місце), чиї успіхи в значній мірі обумовлені розвитком азіатського ринку, а також ефективною політикою властей. Серед європейських держав в першу десятку потрапили Швейцарія (4-е місце) з відносно низьким об'ємом бюджетного дефіциту, рівнем інфляції та безробіттям, а також скандінавські Швеція та Норвегія, що зайняли 6-і і 9-і місця відповідно.
Варто також відзначити державу з найбільшою економікою в Євросоюзі - Німеччину (16-е місце), яка, не дивлячись на зростання бюджетного дефіциту і держвидатків, демонструє упевнений тренд, залишаючись найбільшим експортером промислових товарів одночасно із сталою діловою репутацією держави.
Що ж до найбільш проблемного активу ЄС - Греції, то вона у зв'язку з сильними фінансовими труднощами стоїть на 46-му місці, випереджаючи на один рядок Туреччину, проте на дві позиції поступаючись Південно-африканській Республіці з її рівнем безробіття, зафіксованому на позначці в 24%.
У групі країн BRIC Китай має заслужено високий рейтинг конкурентоспроможності, займаючи 18-е місце в загальному списку, відзначають автори дослідження. За Піднебесною йдуть Індія та Бразилія (31-і і 38-і місця), а ось Росія, на думку швейцарської бізнес-школи, істотно відстає від своїх партнерів по BRIC в рейтингу економічної конкурентоспроможності. Російська економіка займає в ренкингу World Competitiveness Yearbook 2010 лише 51-е місце з 58. Минулого року Росія знаходилася на 49-му місці. Замикає список п'ятий рік підряд Венесуела.
IMD публікує щорічний світовий рейтинг конкурентоспроможності в 22-й раз. Експерти на підставі більше 300 критеріїв аналізують і ранжирують здатність держав створювати і підтримувати економічне та інституційне середовище, в якому підприємства можуть ефективно конкурувати.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас