Іноземні ЗМІ: Завдяки В.Януковичу Україна жертвує частиною свого суверенітету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іноземні ЗМІ: Завдяки В.Януковичу Україна жертвує частиною свого суверенітету

Казна та Політика
1233
Багато видань в різних країнах попереджають, що Україна, завдяки діям Президента Віктора Януковича на російському напрямі, жертвує частиною свого суверенітету і мотивує це роллю боржника перед Москвою. Приклад України показує, як, користуючись перевагою ситуації і застосовуючи тактику тиску політичними, енергетичними і навіть військовими засобами, Росія відновлює свою сферу впливу, повідомляє "Радіо "Свобода".
Американська "Крісчен Сайенс Монітор" попереджає, що Росія добивається успіхів на території України, Киргизстану, Грузії, і створює тут свою "сферу впливу" на сусідів. За новою риторикою Кремля про світову безпеку, "відкриті двері", "партнерство" ховається старе мислення (у якому, як і раніше, панує "блокове" мислення), а з нього логічно виходять практичні дії. Однією з жертв цих дій стала Україна. "У політиці добросусідства немає нічого поганого. Запрошувати друзів пограти у вашому дворі - це абсолютно нормально, якщо вони можуть піти додому, коли захочуть. І якщо це справжнє запрошення, а не залякування і не примушення", - резюмує американське видання.
Оглядач Ендрю Уїлсон відзначає в статті в "Нью-Йорк Таймс", що надмірне зближення Януковича з Росією може врятувати хіба що бізнеси Фірташа і Ахметова, що споживають майже половину російського газу і які стали головними спонсорами нового Президента. Але більшій частині України таке зближення з Москвою не допоможе, "і Україні скоро доведеться знову звернутися до західного столу". Але Захід, на думку Уїлсона, вже багато чому навчився з 2009 року, і йому слід було б спонукати Україну до реформування газового сектора. Хоча корупція перешкоджає Києву і в цьому. Але найгірше, що може бути, як відзначає Уїлсон, "Янукович, може, вважає, що США і Європа дуже стурбовані своїми справами... і у них немає часу на Східну Європу, так чому тоді не пограти в регіоналізацію і не допомогти Росії в консолідації "її" регіону". На думку оглядача "Нью-Йорк Таймс", "якщо це так, то цього разу досягти, щоб український маятник знову рушив на захід, буде набагато складніше".
Польська "Жечпосполіта" публікує вислів голови комітету у закордонних справах Верховної Ради України, члена фракції БЮТ Олега Білоруса, який вважає, що Медведев і Янукович уклали в Києві таємну угоду про нібито майбутнє входження Придністров'я до складу України, натомість Київ повинен сприяти зміцненню позицій Росії в Молдавії. Тут же польська газета приводить думки молдавських і російських експертів, які вважають таку таємну угоду маловірогідною.
Так, молдавський експерт Аркадій Барбарозьє відзначає, що в Придністров'ї у більшості громадян молдавські паспорти, і Україна з Росією до цих пір офіційно визнавали цілісність Молдавії. А російський експерт, редактор "Нової газети" Андрій Сафонов, відзначає, що "Росія зовсім не зацікавлена віддавати Придністров'я Україні. Москва вважає, що у неї є шанс тримати під контролем всю Молдову, оскільки в Кремлі розраховують на перемогу незабаром на виборах в Кишиневі проросійських сил".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас