Янукович рятує Ахметова і Фірташа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович рятує Ахметова і Фірташа

Енергетика
5603
Багато видань в різних країнах попереджають, що Україна, завдяки діям президента Януковича в російському напрямі, жертвує частиною свого суверенітету і мотивує це роллю боржника перед Москвою. Приклад України показує, як, користуючись перевагою ситуації і застосовуючи тактику тиску політичними, енергетичними і навіть військовими засобами, Росія відновлює свою сферу впливу, повідомляє "Радіо Свобода".
Американська "Крісчен Сайенс Монітор" попереджає, що Росія досягає успіхів на території України, Киргизстану, Грузії, і створює тут свою "сферу впливу" на сусідів. За новою риторикою Кремля про світову безпеку, "відкриті двері", "партнерство" ховається старе мислення (у якому, як і раніше, панує "блокове" мислення), а з нього логічно виходять практичні дії. Однією з жертв цих дій стала Україна. "У політиці добросусідства немає нічого поганого. Запрошувати друзів пограти у вашому дворі - це абсолютно нормально, якщо вони можуть піти додому, коли захочуть. І якщо це справжнє запрошення, а не залякування і не примус", - резюмує американське видання.
Оглядач Ендрю Уїлсон відзначає в статті в "Нью-Йорк Таймс", що надмірне зближення Януковича з Росією може врятувати хіба що бізнеси Фірташа і Ахметова, які споживають майже половину російського газу і котрі стали головними спонсорами нового президента. Але більшій частині України таке зближення з Москвою не допоможе, "і Україні скоро доведеться знову звернутися до західного столу". Але Захід, на думку Уїлсона, вже багато чому навчився з 2009 року, і йому слід було б спонукати Україну до реформування газового сектора. Хоча корупція перешкоджає Києву і в цьому. Але найгірше, що може бути, як зазначає Уїлсон, "Янукович, може, вважає, що США і Європа дуже заклопотані своїми справами... і у них немає часу на Східну Європу, так чому тоді не пограти в регіоналізацію і не допомогти Росії в консолідації "її" регіону". На думку оглядача "Нью-Йорк Таймс", "якщо це так, то цього разу досягти, аби український маятник знову рушив на захід, буде набагато складніше".
Польська "Жечпосполита" публікує вислів голови Комітету із закордонних справ Верховної ради України, члена фракції БЮТ Олега Білоруса, який вважає, що Медведєв і Янукович уклали в Києві таємну угоду про нібито майбутнє входження Придністров'я до складу України, а натомість Київ повинен сприяти зміцненню позицій Росії в Молдаві. Польська газета одразу наводить думку молдавських і російських експертів, які вважають таку таємну угоду маловірогідною. Так, молдавський експерт Аркадій Барбарозьє зазначає, що в Придністров'ї у більшості громадян молдавські паспорти, і Україна з Росією до цих пір офіційно визнавали цілісність Молдови. А російський експерт, редактор "Нової газети" Андрій Сафонов, зазначає, що "Росія зовсім не зацікавлена віддавати Придністров'я Україні. Москва вважає, що у неї є шанс тримати під контролем всю Молдову, оскільки в Кремлі розраховують на перемогу незабаром на виборах в Кишиневі проросійських сил".
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас