Прогноз накладає зобов'язання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прогноз накладає зобов'язання

Казна та Політика
351
У своєму травневому звіті про економічну ситуацію в регіоні Європейський банк реконструкції та розвитку оголосив про те, що покращує прогноз зростання ВВП України в 2010-2011 роках - з 3 до 4%
Це оголошення стало черговим позитивним прогнозом міжнародних фінансових організацій про поступовий вихід української економіки з кризи у зв'язку зі стабілізацією економіки (раніше аналогічні прогнози робили агентства Fitch Ratings та Standard and Poor's).
Варто зазначити, що далеко не всі країни Південно-Східної Європи можуть похвалитися аналогічними досягненнями в справі оздоровлення економіки після кризової катастрофи, що вибухнула восени 2008 року. Наприклад, прогнози для наших сусідів Болгарії та Румунії ЄБРР змінив в негативний бік.
Більшість експертів схиляються до думки, що позитивні прогнози для української економіки багато в чому пов'язані із заявленим курсом ліберальних економічних реформ нового уряду. За реформи ці, як відомо, відповідає віце-прем'єр з питань економічної політики Сергій Тігіпко. Про деякі законопроекти уже заявляв, і очікується, що найближчим часом низка його законотворчих пропозицій буде прийнята Верховною Радою.
Команда Тігіпка вже підготувала десять законопроектів, що передбачають реформування економіки. Як стало відомо "Коментарям:", частина реформ спрямована саме на збільшення доходів бюджету. Зокрема, мова йде про введення диференційованого єдиного податку залежно від оборотів підприємства, збільшення податків на предмети розкоші.
Інша частина реформ спрямована на структурне реформування економіки: посилення кримінальної відповідальності за фіктивне підприємництво, нові механізми протидії махінацій, пов'язаних з використанням спрощеного оподаткування. Крім того, опрацьовується ідея випуску спеціальних облігацій для погашення боргу з відшкодування ПДВ та реформування системи відрахувань у фонди обов'язкового соціального страхування.
В очах уряду збільшення доходів бюджету - першочергове завдання, оскільки темпи зростання бюджетного дефіциту в останні роки не просто насторожували, а відверто лякали. І, за попередніми підрахунками, з цим завданням реформи віце-прем'єра повинні впоратися: після затвердження окремих податкових ставок і введення диференційованого податку вдасться не тільки запобігти недоотриманню бюджетом податку на прибуток на суму 4,5 млрд. грн. і ПДВ на суму 9 млрд. грн., а й залучити додаткові надходження на 7,8 млрд. А прийняття нових норм роботи за спрощеною системою оподаткування має на 60% збільшити надходження до місцевих бюджетів по країні.
Реформаторські ініціативи Тігіпка охоплюють інтереси значної частини виборців - тільки на спрощеній системі сьогодні перебуває 2,6 млн. українських підприємців. Але незалежні експерти говорять про те, що пропозиції віце-прем'єра вплинуть на бізнес як раз позитивно.
Особливо на малий і середній, якому ще пару місяців тому обіцяли допомогти багато політиків, але в нинішній ситуації про нього просто забули. Наприклад, цілком можливо, що підприємці з обігом до 300 тис. грн. будуть звільнені від сплати всіх податків, крім внесків до соціальних фондів, які можна буде вносити централізовано (така норма є в пакеті реформ Тігіпка).
Ще одне довгоочікуване бізнесом нововведення - система електронної реєстрації підприємств. Вона використовується в більшості розвинених країн, де поширені електронна комерція та електронний документообіг. Позитивних наслідків її введення може бути кілька.
По-перше, скорочення бюрократичних процедур безпосередньо впливає на інвестиційний клімат в країні. По-друге, зважаючи на виключення контакту підприємця з держреєстратором зникають маневри для корупції. По-третє, електронна реєстрація стане серйозною перешкодою для рейдерства, заснованого на використанні підроблених реєстраційних документів.
Зрозуміло, що після кількох років "ручного управління" таке дерегулювання може на перших порах виявитися шоком для вітчизняного підприємництва, який звик до жорстких адміністративних бар'єрів. Тим не менше міжнародні агентства пов'язують нормалізацію фінансового становища України та збільшення її інвестиційної привабливості виключно з лібералізацією економічної системи.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас