Бундестаг схвалив виділення 148 млрд євро до стабфонду ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бундестаг схвалив виділення 148 млрд євро до стабфонду ЄС

Казна та Політика
271
Німецькі законодавці схвалили сьогодні, 21 травня, пакет асигнувань на суму 148 млрд. євро ($183,8 млрд.) до загальноєвропейського стабілізаційного фонду, створеного для підтримки країн, що відчувають серйозні бюджетно-боргові проблеми, пише Spiegel.
Повідомляється, що законопроект був ухвалений з перевагою лише в сім голосів.
Про свій бойкот голосування раніше заявили соціал-демократи і "Зелені". Проти документа також висловилилась фракція "Ліві". Всього на засіданні були відсутні 195 парламентарів.
В ході свого виступу в Бундестагу в середу, 19 травня, канцлер ФРН Ангела Меркель закликала законотворців схвалити пропонований план, попередивши, що від цього залежить загальноєвропейська ідея.
Пакет фіндопомоги у розмірі 148 млрд. євро передбачається виділити стабфонду на додаток до 22,4 млрд. євро, вже наданих Греції, що знаходиться на межі дефолту. Варто зазначити, проте, що активна участь найбільшої економіки Європи в стабілізації фінансової системи “Старого світу” викликає все більше протестів з боку жителів ФРН, які відмовляються платити за безвідповідальну політику своїх сусідів по ЄС і єврозоні.
Тим часом вчора канцлер Німеччини закликала провідні економіки світу посилити заходи регулювання фінансової системи, які були підтримані розвиненими країнами в 2008 році на піку глобальної кризи.
В четвер лідери Німеччини і Франції висловили свою готовність продовжити спільну роботу із подолання бюжетно-боргової кризи Європи, підтримки євро і посилення контролю над фінансовою системою. Аналогічним питанням присвячена також сьогоднішня зустріч міністрів фінансів ЄС, на якій, проте, не очікується ухвалення буд-яких конкретних рішень.
Головною перешкодою для прийняття нових норм фінконтролю є небажання деяких членів ЄС делегувати Єврокомісії повноваження із твердження національних бюджетів до процедури їх схвалення парламентами. Багато хто побоюється, що цей захід заохочує втручання наднаціональних органів у внутрішні справи країни.
Раніше на тижні деякі вищі чиновники ЄС, зокрема директор-розпорядник МВФ Домініс Стросс-Кан, заявили, що довгі обговорення у ФРН проекту фіндопомоги Афінам призвели до того, що криза, що охопила батьківщину демократії, почала поширюватися на інші країни Європи. Можливо тому Берлін вважав за краще не баритися з прийняттям найбільш глобальної програми стабілізації єдиної європейської валюти.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас