На що банки "ловлять" позичальників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На що банки "ловлять" позичальників

Кредит&Депозит
1314
Криза змусила банки бути обачнішими. З одного боку це, звичайно, добре, оскільки зменшується ризик банкрутства фінансової установи, а це депозити і робочі місця, але з іншої - така "перестраховка" - додатковий фінансовий тягар для позичальників.
Багато хто знає, що підвищення відсоткової ставки в однобічному порядку заборонене, причому декількома законами. По-перше, Законом від 07.12.2000 р. № 2121-ІІІ "Про банки і банківську діяльність" (ст. 55). По-друге, прийнятим 21.01.10 р. Законом № 1822-VI, де однозначно вказано, що банк не лише не має права в однобічному порядку підвищувати ставку, але і вимагати достроково погашати кредит в разі незгоди клієнта з новими умовами. З іншого боку, ніхто не забороняє їм робити це з відома клієнта. А зробити це, найпростіше, передбачивши певний пункт в кредитному договорі.
Ще одне нововведення з'явилося в кредитних договорах після того, як Національний банк рекомендував комерційним банкам раз на квартал проводити переоцінку заставного майна.
Тобто, якщо вартість застави значно впала, як, наприклад, це було з нерухомістю, банк повинен знизити категорію виданого кредиту і збільшити резерви на необхідну суму. Цю проблему банкіри вирішують за рахунок клієнтів.
Тепер практично у всіх кредитних договорах є пункт про те, що позичальник зобов'язаний на першу вимогу банку надати додаткову заставу.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас