Гроші повертаються до Швейцарії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гроші повертаються до Швейцарії

Кредит&Депозит
663
Європейська боргова криза несподівано виявилася на руку швейцарським банкірам. За даними банку BNP Paribas, після введення урядом Німеччини заборони на незабезпечені операції за декілька годин в середу на швейцарські депозити витекло майже 10 млрд дол.
За неофіційними даними, аби стабілізувати курс євро і утримати національну валюту від надмірного зростання, швейцарському Центробанку довелося вдатися до валютних інтервенцій. Як вважають багато аналітиків, надалі відплив капіталу до Швейцарії триватиме.
Прийняте німецьким регулятором BaFin рішення про заборону продажів незабезпечених європейських держоблігацій і акцій низки компаній призвело до хаосу на ринках в середу і четвер. Інвестори, злякані несподіваними заходами, кинулися виводити капітали в звичний надійний притулок - Швейцарію. Як повідомив головний валютний стратег BNP Paribas Ханс Гюнтер Редекер, за лічені години на швейцарські депозити було переведено 9,5 млрд дол.
Щоб уникнути різкого подорожчання національної валюти, швейцарський Центробанк, судячи з усього, був змушений вдатися до валютних інтервенцій, завдяки яким за десять хвилин торгів середи курс євро відносно франка виріс на 2%.
За словами аналітика IHS Global Insight Тімо Кляйна, втеча інвесторів з такого крупного валютного регіону, як єврозона, до Швейцарії може справити так зване враження чашки з Мокко, тобто невеликі рухи на фінансовому ринку можуть "розплескати" курс франка. "Проблемою Швейцарії є дуже велика роль фінансового сектора і національної валюти в порівнянні з реальною економікою, - сказав Кляйн РБК daily. - Основним завданням національного Центробанку є недопущення дуже активного зростання франка, який може призвести до різкого дорожчання швейцарських експортних товарів і тим самим негативно позначитись на економіці".
"Швейцарский Центробанк ефективно втрутився, що викликало загальний підйом євро, але якщо ви запитаєте, чи буде це тривати, то ні, не буде, - сказав агентству Bloomber Редекер. - Акція буде недовгою, і я не думаю, що євро може стабілізуватися на нинішньому рівні".
Як вважають аналітики, втеча капіталів до Швейцарії продовжиться. "Через невпевненість в майбутньому єврозони Швейцарія дійсно залишається притулком капіталу. У цій країні не варто боятися ні посилювання регулювання фінансових ринків єврозони, ні посилення оподаткування", - зазначив Кляйн. Підтвердженням відпливу капіталу до Швейцарії стало зростання франка вчора вдень на 1% по відношенню до євро. За даними Bloomberg, за цей рік швейцарський франк подешевшав відносно долара всього на 2,5%, тоді як євро впав на 7,2%.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас