Кабмін увійде в капітал банку "Надра" лише якщо контролюватиме його діяльність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін увійде в капітал банку "Надра" лише якщо контролюватиме його діяльність

Казна та Політика
713
Уряд зацікавлений у входженні в капітал банку "Надра" лише в тому випадку, якщо контролюватиме його діяльність. Про це повідомив перед засіданням ради підприємців при Кабміні віце-прем'єр з економічних питань України Сергій Тігіпко, передає кореспондент РБК-Україна.
"Зрозумійте, що ми заходимо коштами, які сплачені громадянами, і повинні контролювати кожну копійку... Є варіант заходу в капітал 50 на 50, наприклад. Це менші кошти з бюджету, але в такому випадку уряд повинен контролювати діяльність фіну станови", - сказав Тігіпко.
За його словами, НБУ розробляє механізми входження уряду в капітал банку "Надра". Він сподівається, що в стислий час буде напрацьований чіткий механізм виходу фінустанови з кризи.
За його словами, попередньо для оздоровлення фінустанови потрібно 10 млрд грн. "МИ зараз повторно просимо перевірити суми, але орієнтовно, я думаю, потрібно буде 10 млрд грн", - сказав він.
Відзначимо, раніше сьогодні в ЗМІ повідомлялось, що уряд погодився рекапіталізувати банк "Надра" разом з бізнесменом Дмитром Фірташем на 10 млрд грн. Для цього Кабмін вимагає надати йому договори про реструктуризацію зовнішніх боргів установи. Після цього уряд зможе прийняти офіційне рішення про рекапіталізацію банку. Експертна рада з питань рекапіталізації банків при Кабміні, очолювана прем'єр-міністром Азаровим, 20 травня не змогла ухвалити остаточне рішення про долю банку "Надра". Рада попередньо погодився з пропозицією Нацбанку влити в банк з держбюджету 5 млрд грн, що дозволить Кабміну отримати 50% +1 акцію "Надра" (ще 5 млрд грн повинен інвестувати Дмитро Фірташ). Для цього рада зажадала від тимчасового адміністратора Валентини Жуковської виконати "попередні умови". Сумарний зовнішній борг банку оцінюється в 785 млн дол.
Нагадаємо, 18 травня співвласник RosUkrEnergo Дмитро Фірташ заявив, що не хоче викупляти банк "Надра" повністю, хоча отримував такі пропозиції. "По банку "Надра" ми зараз ведемо переговори з урядом. Уряд хотів би, щоб я увійшов до банку "Надра", тому що самому уряду важко покласти 10 млрд грн. У бюджеті немає грошей і ми ведемо переговори. Легше буде, якщо я покладу 5 млрд грн і вони (5 млрд грн). Вони хотіли, щоб я взагалі на 100% зайшов. Ми зараз в переговорах, з'ясуємо між собою на яких умовах будуть підписані договори між нами, я маю на увазі між акціонерами, тому що якщо всі відповідають, то ніхто не відповідає. Тобто я хочу зрозуміти, хто відповідатиме за банк", - заявив Фірташ.
Як повідомлялось, у лютому ц.р. Кабмін заявив, що не наполягатиме на переведенні вкладників банку "Надра" в "Родовід банк", якщо НБУ запропонує іншу модель для порятунку банку "Надра". Пізніше Кабінет міністрів визнав такою, що втратила чинність, постанову КМУ і НБУ від 23 грудня 2009 р. № 1430 (щодо відчуження відкритим акціонерним товариством комерційний банк "Надра" зобов'язань за вкладами фізичних осіб та активів публічному акціонерному товариству "Родовід Банк").
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас