Депутати напрацювали на 9 млрд гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати напрацювали на 9 млрд гривень

Казна та Політика
1305
Завдяки підтриманим вчора у Верховній раді податковим змінам держбюджет отримає до кінця року понад 9 млрд грн. Депутати, підвищивши акциз, зобов'язали Кабмін шукати шляхи для контролю підвищення цін і скасували ліцензування продажу вина в роздробі. Стримати зростання цін уряд не зможе, а повне зняття обмежень на продаж сприятиме вживанню вина неповнолітніми, вважають депутати.
Кабінет міністрів завдяки прийняттю парламентом в другому читанні податкового законопроекту №6337 до кінця року отримає до держбюджету понад 9 млрд грн., хоча спочатку планувалося 16,2 млрд грн. Депутати схвалили всі нові принципи адміністрування податків, запропоновані Кабміном і погоджені з комітетом, і наполягли на незначному збільшенні збору за спеціальне водовикористання і акцизів на вино і нафтопродукти. Норми, що стосуються адміністрування ПДВ, наберуть чинності 1 червня, податку на прибуток - 1 липня, акцизів - в день оприлюднення закону.
Підвищення акцизів призведе до зростання середніх роздрібних цін на сигарети на 19-20%. "В середньому ціна підвищиться на 1,5 грн. Орієнтовна мінімальна ціна пачки сигарет з фільтром в асортименті нашої компанії складе 5,75 грн., максимальна - 10,5 грн.", - говорить менеджер з комунікацій компанії "JTI-Україна" Катерина Засуха.
Позитивно ринок оцінив новий метод боротьби з контрафактом - дозвіл імпортувати сировину лише виробникам, які мають ліцензію на право оптової торгівлі тютюновими виробами. Збільшення акцизу на спирт і збору на воду підвищить вартість 0,5-літрової пляшки горілки мінімум на 3 грн., підрахував директор з правових питань ЛГЗ "Хортіця" Геннадій Васюков. За оцінками генерального директора компанії "Сармат" Ігоря Тихонова, ціни на пиво збільшаться на 3-4%. "З одного боку, ми розуміємо дії уряду, який намагається поповнити бюджет, але зростання акцизу на 23% - це удвічі більше очікуваного показника інфляції", - відзначив Тихонов. Підвищення акцизу на бензин збільшить ціни на 0,2 грн/л.
Аби підвищення акцизів не позначилося на споживачах, депутати на прохання лідера Компартії Петра Симоненка зобов'язали Кабмін контролювати підвищення роздрібних цін на товари і послуги. Глава комітету з питань фінансів і банківської діяльності Олександр Пеклушенко (Партія регіонів) вважає, що Кабмін зможе реалізувати цю норму ринковими методами. "Україна - ринково орієнтована країна, тому Кабмін створюватиме умови для бізнесу, аби зростало виробництво і ціни не підвищувалися", - відзначив він. Джерело в Мінекономіки назвало прийняту норму "мертвонародженою": "Кабмін може регулювати лише вартість соціально значимих товарів, та і то - через місцеву владу, за допомогою введення граничних надбавок. Роздрібну ціну Кабмін встановлює лише на послуги санепідемстанцій".
Несподівано депутати з другої спроби підтримали ідею Олега Царьова (Партія регіонів) про скасування ліцензування продажу сухих вин в роздробі. "Столові вина тепер виходять з-під закону про держрегулювання алкогольних напоїв, і не можна буде покарати за продаж вина дитині, оскільки ліцензії не буде - і відбирати нічого", - обурювався глава комітету з питань податкової і митної політики Сергій Терьохін (БЮТ). "Відкривається можливість продавати вино, як сік, практично без всяких обмежень, ми проти", - сказав Геннадій Васюков. Царьов вважає, що спрощення продажу сухих вин стимулюватиме збільшення виробництва і вироблятиме у українців культуру пиття вина з поступовим витісненням міцних напоїв: "У Франції проблем з пияцтвом немає. Ми ніколи від них не чули, що перепили сухого вина і один одного повбивали".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас