"Ъ": Велика розтрата — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Велика розтрата

Казна та Політика
8172
Служба безпеки України взялася до активних дій в рамках розслідування ефективності і законності витрачання коштів, наданих на рекапіталізацію банків торік.
Вчора прес-центр Служби безпеки України повідомив про затримання 18 травня колишнього тимчасового адміністратора Родовід Банку Сергія Щербини. За даними СБУ, він був звільнений Національним банком з посади наступного дня після порушення кримінальної справи "відносно групи осіб. які здійснили витрату коштів Родовід Банку в особливо великих розмірах". 99,99% акцій банку належить державі.
"Головне слідче управління СБУ 13 травня порушило кримінальну справу за частиною 3 ст. 28, частини 5 ст. 191 КК відносно групи осіб, які здійснили розтрату коштів Родовід Банку (до 12 років), заявили в СБУ.- В рамках розслідування цієї кримінальної справи затриманий колишній тимчасовий адміністратор банку, а суд обрав стосовно нього запобіжний захід у вигляді утримання під вартою". Арешт застосований строком на два місяці.
Джерело в Нацбанку повідомило, що в Родовід Банку за останніх півроку проведено цілу низку перевірок, які виявили багато порушень. "На столі у Василя Пасічника (заступник голови НБУ) давно лежала велика тека по Щербині. Він не давав їй ходу, чекав зміни влади, - сказало джерело.- Схоже, Сергію Щербині зараз інкримінують розтрату 340 млн грн., отриманих в рамках рекапіталізації.
Судячи з наших даних, 40 млн грн. адміністратор направив на оплату якогось об'єкту на провулку Рильського 18, а 300 млн грн. в Щербини зажадали за консультаційні та юридичні послуги для повернення у власність банку земельної ділянки на Оболоні". На його думку, 300 млн грн. - це 10% від ринкової вартості цієї ділянки.
Раніше Сергій Щербина повідомляв, що домігся повернення банку застави у вигляді земельної ділянки в Оболонському районі Києва, яку відсудив в компаній Дмитра Фірташа. А на провулку Рильського 18, за його словами, знаходиться відділення Родовід Банку, орендні платежі з якого давно не виплачувалися. Зараз за цією адресою знаходиться відділення Європейського банку раціонального фінансування, що належить одному з опозиційних народних депутатів.
Затримання Сергія Щербини - це перший серйозний крок нової влади, яка сумнівається в цільовому використанні коштів, направлених на рекапіталізацію Родовід Банку, Укргазбанку і банку "Київ". У вівторок глава Контрольно-Ревізійного управління Петро Андреєв заявив, що бюджетні гроші у всіх цих банках були направлені на нецільові потреби.
Нагадаємо, Родовід Банк рекапіталізовано на 8,4 млрд грн., з яких 5,6 млрд грн., - для виплати вкладів фізичних осіб ліквідовуваного Укрпромбанку. До 3 березня банк виплатив клієнтам Укрпромбанку 2,52 млрд грн., ще 3,42 млрд грн. - покладено на депозит у Родовід Банку.
При цьому в банку на початку березня не залишалося ліквідних коштів: розмір кореспондентського рахунку знизився до 34 млн грн. Збитки Родовід Банку в 2009 році склали 4,2 млрд грн., а в I кварталі 2010 року - ще 3,2 млрд грн. Раніше прем'єр-міністр Микола Азаров заявляв, що гроші прямували на президентську компанію колишнього прем'єра Юлії Тимошенко.
Юристи нагадують, що багато киян отримували до нового року вітальні листівки від Родовід Банку зі словами подяки на адресу Юлії Тимошенко. "Хіба це не прихована агітація? - зазначив керуючий партнер ЮФ "Лавринович і партнери" Максим Лавринович.- Але якщо гроші йшли на реально працюючі компанії, а не одноденки, то довести нецільове використання коштів і повернути їх буде дуже складно". Упевнений у відсутності складу злочину адвокат Сергія Щербини, що побажав залишитися неназваним: "Досудове слідство прийняло передчасне рішення на висновках, які зробив Нацбанк.
Остаточних висновків, які пройшли б силу оскарження, не існує. Ми надаємо слідству всі документи, аби воно мало повну інформацію з відсутності підстав для переведення розслідування в кримінальну площину".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас