Президентом Киргизії призначена Роза Отунбаєва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президентом Киргизії призначена Роза Отунбаєва

Казна та Політика
392
Тимчасовий уряд Киргизії призначив Розу Отунбаєву президентом країни на термін до 31 грудня 2011 р. Також вона буде виконувати обов'язки прем'єр-міністра країни до формування нового уряду, передає РБК.
Революційна влада країни домовилася оголосити до 2012 р. перехідний період, на час якого в країні безальтернативним голосуванням членів тимчасового уряду вибирається президент.
Президент перехідного періоду, згідно з декретом, не повинен бути членом політичної партії і не повинен надалі балотуватися на президентський пост.
Пункт про тимчасового президента внесений у проект конституції країни, який винесений на всенародний референдум.
Відповідно до декрету про тимчасового президента, основним завданням Отунбаєвої, крім президентських обов'язків, стане забезпечення прозорих і справедливих виборів нових президента і парламенту.
На тлі політичної реформи ситуація в країні залишається вкрай неспокійною. Сьогодні в Джалал-Абаді сталися нові заворушення, в яких, за даними Мінохоронздоров'я Киргизії, загинули 2 людини, ще 62 постраждали. Біля будівлі Університету дружби народів, побудованого на гроші лідера узбецької громади Кадиржана Батирова, сталося зіткнення демонстрантів і охоронців. Частина мітингувальників вимагала відставки в.о. губернатора Джалал-Абадської області Бектура Асанова.
У результаті тимчасовий уряд країни був вимушений ввести комендантську годину на території нестабільних регіонів. Комендантська година діятиме в Джалал-Абаді і Сузакському районі з 20:00 до 6:00 за місцевим часом аж до 1 червня 2010 р.
Нагадаємо, 15 квітня ц.р., усунений від влади Президент Киргизії Курманбек Бакієв підписав заяву про відставку. Раніше, 7 квітня, прем'єр-міністр Киргизії Даніяр Усенов написав заяву про відставку свого уряду. У свою чергу, Отунбаєва заявила, що прем'єр-міністр Киргизії передав їй свої повноваження.
Отунбаєва - колишній міністр закордонних справ, лідер парламентської фракції опозиційної соціал-демократичної партії Киргизії.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас