Східній Європі доведеться латати діри самій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Східній Європі доведеться латати діри самій

Казна та Політика
547
Починаючи з 1996 року зростання в Східній Європі відбувалося щороку щонайменше удвічі швидше, ніж в єврозоні. Але в 2008 році по цьому регіону сильно вдарила економічна криза. В даний час оздоровлення кон'юнктури відбувається там так само повільно, як і в єврозоні. Оскільки в східноєвропейських народних господарствах часто існує лише невелика кількість місцевих підприємств і банків, то вони сильно залежать від валютних ринків, банків і торгівельних партнерів єврозони. Ця залежність робить східноєвропейські господарства особливо сприйнятливими до можливих потрясінь у майбутньому.
Через 20 років після падіння "залізної завіси" процес ліквідації економічного відставання поставлено під загрозу. Правда, всі країни, за винятком Угорщини, поки повною мірою виконують критерії Маастрихтського договору, відповідно до якого державна заборгованість не повинна перевищувати 60 відсотків ВВП.
Труднощі Східної Європи в іншому. До настання кризи процес ліквідації економічного відставання стимулював попит, викликаний відставанням виробництва. Не пройшло і п'яти років після падіння "залізної завіси", як на дахах багатьох будинків Трансільванії з'явилися супутникові антени. Сьогодні такі міста, як Будапешт і Москва, "захлинаються" від автомобільних пробок. Сильне зростання споживання часто супроводжується зростанням кредитування. Звідси - дефіцит торгівельного балансу. Бо імпорт перекрив експорт.
Покриття дефіциту відбувалося в основному за рахунок інвестицій зарубіжних підприємств. Але з настанням кризи прямі іноземні інвестиції спочатку скоротилися удвічі, а в 2009 році і зовсім почався відтік капіталу з Східної Європи. І ці країни за допомогою заходів економії повинні латати діри самі. В той же час багато споживачів мають заборгованості не в національній, а в іноземній валюті. В умовах кризи, коли дохід надходить в місцевій валюті, яка втрачає вартість, погашати такі кредити складно удвічі. Емісійним банкам і органам фінансового контролю в Східній Європі слід було б добиватися того, щоб банки і підприємства подавали хороший приклад споживачам і рефінансували свої інвестиції за рахунок надання позик в національній валюті.
Немало людей, з числа тих, кому доводилося у поті чола працювати при комунізмі і чий добробут залишився на низькому рівні, втратили довіру (до держави) і змушені брати долю в свої руки. До того ж роки перебудови багатьом показали, що при новій системі, за допомогою корупції та інших форм шахрайства, можна швидко розбагатіти. Але те, що заставою довгострокового і успішного господарювання це стати не може, нечисленний середній клас саме тепер змушений з гіркотою визнати.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас