Економіка Східної Європи не квапиться відновлюватись — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка Східної Європи не квапиться відновлюватись

Казна та Політика
587
Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) вважає, що відновлення економіки Східної Європи залишається "невизначеним", а в короткостроковій перспективі зберігається навіть ризик спаду. Нестабільність регіону пов'язана з кризою в Західній Європі, а також місцевими проблемами: невисоким рівнем споживчої активності і низькими інвестиціями з-за кордону, передає РБК-daily.
"У нас є грецька криза, і це створює небезпеку, зокрема, для Південно-Східної Європи", - заявив головний економіст ЄБРР Ерік Берглоф під час щорічного засідання банку в Загребі. За словами президента банку Томаса Міроу, проблеми регіону євро торкнуться Східної Європи через "руйнування ринків капіталу" і падіння попиту на імпортні товари з таких країн, як Німеччина і Франція.
"Існують потенційні ризики, які можуть пооходити від філій грецьких банків. Ми повинні спостерігати за ними і примушувати політиків мати їх на увазі, - сказав він.
В прогнозі банку підкреслюється, що відновлення регіону буде тривалим і що в цьому і наступному роках темпи зростання його економіки будуть помітно нижчими докризових 5%.
Прикметно, що днями ЄБРР підвищив прогноз зростання ВВП на поточний рік для 30 країн Східної Європи і азіатських екс-республик СРСР з 3,3% до 3,7%. Такі оптимістичні цифри, проте, відображають поліпшення ситуації не на Балканах і в Прибалтиці, а лише в Росії, Угорщині і Польщі. Так, для Росії банк підвищив прогноз з 3,9% до 4,4%.
А ось справи Румунії, Болгарії і країн, що входили раніше до складу Югославії, йдуть гірше, ніж очікувалося раніше. Прогноз динаміки ВВП Румунії виявився знижений до 0%, а Болгарію навіть чекає економічний спад (-1,2%). В цілому економіка європейського південного сходу зросте значно менше, ніж банк прогнозував на початку року, - лише на 0,3% замість 1,2%. Литва і Латвія також продемонструють нижче зростання, ніж очікувалося.
На думку аналітиків банку, внутрішні проблеми Східної Європи пов'язані з низькою споживчою активністю і недоліком зарубіжних інвестицій. "Криза оголила слабкість регіону і крайню залежність від іноземного капіталу і надмірного використання зовнішніх запозичень", - сказав пан Берглоф. На його думку, саме з цією залежністю потрібно боротися в терміновому порядку.
У зв'язку з цим ЄБРР спільно з Міжнародним валютним фондом, Єврокомісією та іншими організаціями має намір надавати технічну допомогу для розвитку місцевих ринків капіталу кожній з 29 країн, в які банк інвестує.
Аналітики банку UniCredit також вважають, що зростання Східної Європи цього року виявиться нестабільним і помітно нижчим за докризовий рівень. Згідно з їх прогнозами, ВВП країн регіону зросте в 2010 році лише на 3%, а в 2011-м - на 4%. Економіст UniCredit Group Гюйла Той вважає, що "головною проблемою може стати не грецька криза, а потенційний економічний спад в Німеччині", з якою Східна Європа тісно зв'язана торговельними і фінансовими відносинами.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас