Країни єврозони побудують для ЄЦБ нову штаб-квартиру у Франкфурті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країни єврозони побудують для ЄЦБ нову штаб-квартиру у Франкфурті

Казна та Політика
303
Країни єврозони дали ринкам своєрідний сигнал про готовність продовжувати інтеграцію: вони разом побудують нову штаб-квартиру для Європейського центрального банку (ЄЦБ) у Франкфурті вартістю близько 850 млн євро.
Як пише The Wall Street Journal, "євро знайде постійний дім", що, ймовірно, допоможе підтримати його репутацію.
В середу президент ЄЦБ Жан-Клод Тріше візьме участь в офіційній церемонії закладання фундаменту нової штаб-квартири.
Зараз для ЄЦБ орендують Євробашту (Eurotower) - будівля 1970-х рр. споруджена у фінансовому центрі Франкфурту, а також площі в старій будівлі Commerzbank і хмарочосі Eurotheum. З 1994 року в Євробашті розміщувався попередник ЄЦБ - Європейський валютний інститут.
Як стверджує WSJ, ЄЦБ чи не єдиний центральний банк в світі, який знаходиться в одній будівлі з рестораном, баром і нічним клубом.
Нова штаб-квартира ЄЦБ буде будівлею із двома баштами заввишки 41 і 44 поверхи, сполученими в нижній частині в сіпьну будівлю, де розташується конференц-центр і відділ для прийому відвідувачів. Будівля розрахована на 2,2 тис. робочих місць, тоді як поточне число співробітників ЄЦБ коливається від 1,5 тис. до 1,8 тис. Кожна з країн єврозони отримає офіс для представництва свого ЦБ в новій штаб-квартирі.
Передбачається, що ЦБ єврозони переїде до нової будівлі у 2014 році.
ЄЦБ шукав землю для забудови з 1998 року і зміг придбати ділянку під нову штаб-квартиру в березні 2002 року. На ділянці знаходиться будівля оптового овочевого і фруктового ринку, побудована ще в 1928 році. Оскільки будівля є однією з небагатьох. котрі уціліли після бомбардувань Франкфурту під час Другої світової війни, пам'яткою індустріальної архітектури, приватна забудова була неможливою. ЄЦБ збереже будівлю ринку, перетворивши її на конференц-центр.
Тендер на архітектурний проект тривав близько двох років, виграла його австрійська фірма Coop Himmelb(l) au. У 2007 році був початий пошук генерального підрядчика, проте до 2008 року ціни на сировинні товари підскочили так високо, що ЄЦБ перестав укладатися у бюджет на будівництво, що становив 500 млн євро в цінах 2005 року.
Будівництво буде сплачене з власних коштів ЄЦБ, які формуються за рахунок перерахувань всіх 16 центробанков країн єврозони. За підсумками 2009 року обсяг фонду складав близько 6 млрд євро.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас