Крупні інвестори віддають перевагу інвестфондам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Крупні інвестори віддають перевагу інвестфондам

Казна та Політика
424
Поки що до інвестиційних фондів вкладають переважно ті ж люди, що і до кризи Серед них переважають власники крупних сум, яким бракує часу самостійно торгувати на фондовому ринку. Про це розповіли представники компаній з управління активами.
За відгуками КУА, працювати доки доводиться переважно зі старими вкладниками. "Більше старих клієнтів, які або повертаються, або починають збільшувати свої вкладення після паузи. Досвідчені люди мають глибше розуміння аспектів функціонування фондового ринку, і до кризи мали тривалі позитивні результати роботи", - розповів директор з маркетингу КУА Parex Asset Management Ukraine Костянтин Гришко.
На його думку, новачки будуть активнішими після того, як ринок і ситуація в економіці в цілому стануть стабільнішими.
Ці слова підтверджують й інші експерти. "У 2010 р. серед клієнтів наших фондів - лише вже існуючі інвестори, які збільшували позиції в першому кварталі на зростаннях ринку", - зазначила президент ITT Оксана Маркарова.
"Є і нові, і старі. У нас не було панічного відтоку клієнтів, оскільки в основному серед наших клієнтів сегмент спроможних людей, а у таких інвесторів продуманий і зважений кожен крок. Якщо говорити про нових клієнтів, то це не "новачки", про яких йшла мова вище, а часто просто бувалі клієнти, які розчарувалися в конкретній компанії, що управляє, але не в ринку в цілому", - підкреслила виконавчий директор КУА "Спарта" Оксана Мовчан.
Безумовно, є і такі КУА, які більше відчувають приплив нових клієнтів. "Старих небагато. Причому це ті, які і не виходили з фондів", - сказав керівник активами ІГА "Арт-капітал" В'ячеслав Король. "Нових клієнтів більше, і віднести їх можна до середнього класу українців", - зазначив директор КУА "УНІВЕР менеджмент" Михайло Грицько.
І все ж масового надходження грошей нових клієнтів у ІСІ доки так і не сталось. За даними сайту Investfunds, за перші чотири місяці цього року інвестиційні фонди змогли зібрати додатково 62,7 млн. грн. З них до публічних фондів пішло 8,25 млн. грн.
Управляючі відмітили ще одну тенденцію. Нові клієнти і власники невеликих сум вирішили спробувати свої сили в самостійній торгівлі. "З'явились нові клієнти, які виявили бажання інвестувати самостійно і стають клієнтами нашого Трейд-департаменту. Частина з них були клієнтами відкритих фондів наших колег, частина і раніше інвестувала самостійно", - розповіла Маркарова.
Грицько також підкреслив, що нові клієнти приходять і до фондів, і в інтернет-трейдинг. "Бувалі пробують себе в інтернет-трейдингу. Хоча в цій послузі чимало і новачків. Велика частина новачків спочатку інвестує до відкритих фондів акцій", - зазначив Король.
Але є важлива деталь. Оксана Маркарова зазначила, що відтоку інвесторів з фондів в самостійну торгівлю не було. Клієнти, що прийшли в самостійну торгівлю, як правило, раніше або вже торгували самостійно, або були інвесторами чиїхсь фондів.
При цьому керівники, власники крупних сум не схильні торгувати самостійно. "Безумовно, частина інвесторів на ринку ІСІ вважала за краще перейти на створення власних портфелів і самостійну торгівлю через інтернет-трейдинг. Але це стосується лише тих клієнтів, які інвестують не дуже крупні суми і мають в своєму розпорядженні достатньо часу. За нашими спостереженнями, спроможні інвестори, які оперують на фондовому ринку значними сумами, як і раніше вважають за краще мати справу з професійними керуючими компаніями", - підкреслила Мовчан.
Її слова підтвердив Король. "Серед бувалих і досвідчених клієнтів присутній масивний прошарок спроможних клієнтів, які принципово не йдуть на брокерське обслуговування і в інтернет-трейдинг. У них немає часу на відстежування ринку і самостійну торгівлю. Як правило, вони є інвесторами декількох фондів в різних КУА. Цим вони диверсифікують свої вкладення в інструментах, стратегіях і стилях управління", - зазначив експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас