Партія регіонів відвоювала навчання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Партія регіонів відвоювала навчання

Казна та Політика
832
Вчора у Верховній Раді стався перший публічний конфлікт між суб'єктами коаліції - фракціями КПУ і Партії регіонів. Приводом стало бажання "регіоналів" допустити іноземних військових на територію України для участі у навчаннях. Необхідний закон Партії регіонів удалося ухвалити за допомогою опозиційних фракцій - БЮТ і "НУ-НС". Комуністи ж заявили, що президент Віктор Янукович "зрадив своїх виборців".
Обговорення законопроекту президента Віктора Януковича #6378 "Про схвалення рішення президента про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України в 2010 році для участі в багатонаціональних військових навчаннях" почалося задовго до його розгляду в сесійній залі. Зокрема, протилежні думки відносно цього документа активно висловлювали представники двох суб'єктів правлячої коаліції - фракцій КПУ і Партії регіонів (ПР). "Комуністична партія України категорично проти проведення військових навчань НАТО на території України!",- заявив журналістам глава фракції КПУ Петро Симоненко. У Партії регіонів, навпаки, виражали готовність голосувати за документ і демонстрували упевненість, що коаліційна єдність від позиції комуністів не постраждає.
"Коаліція - як сім'я, а головне, на чому вона тримається - взаєморозуміння, - переконував представників ЗМІ Михайло Чечетов (ПР).- Якщо чоловік хоче дивитися футбол, а дружина - балет, то розумна жінка включить другий телевізор або займатиметься іншими справами, але дасть чоловікові подивитись футбол". Нагадаємо, законопроект #6378 Віктор Янукович вніс на розгляд до парламенту в минулий четвер. Він запропонував депутатам схвалити допуск іноземних військових на територію України для участі в семи багатонаціональних військових навчаннях, в яких буде задіяно 2795 військовослужбовців з 18 країн.
Представляв президентський законопроект міністр оборони Михайло Єжель. "Під час багатонаціональних навчань на території України в 2010 році збройні сили виконають 18% річних планів бойової підготовки", - заявив він. За словами міністра, проведення цих навчань вигідне для України, оскільки країни-партнери готові виділити на їх організацію 15,8 млн грн., що становить 86% всіх витрат.
Після міністра оборони на парламентську трибуну вийшов глава комітету Ради з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко, який відразу ж заявив, що коаліція своїми силами не зможе прийняти "цей украй необхідний країні закон". "Я сподіваюся, опозиція підставить своє плече і, виходячи із загальнодержавної важливості цього документа, парламент за нього проголосує", - підкреслив він. Гриценко нагадав, що впродовж останніх п'яти років ПР, що знаходилася тоді в опозиції, двічі зривала проведення міжнародних навчань на території України, але зараз "'регіонали' допоможуть своїм колегам зрозуміти всю важливість проведення таких заходів.
Депутати обговорювали законопроект затято. "Коли фракція Партії регіонів, знаходячись в опозиції, блокувала прийняття в парламенті рішень, які б дозволили укріпити обороноздатність країни, підвищити рівень боєздатності наших військ, де тоді були інтереси держави?" - поставив риторичне питання депутат Олег Ляшко (БЮТ). "Регіонали" не розгубилися і відповіли опозиції тим самим. "З одного боку, ми продовжили перебування Чорноморського флоту в Криму, а з іншого - братимемо участь в спільних навчаннях з військами НАТО. Ми в цьому бачимо позитив, а ви?" - сказав Михайло Чечетов.
Своєрідний підсумок словесній перестрілці підвів член фракції КПУ Леонід Грач, що заявив, що Віктор Янукович "зрадив своїх виборців". "Він (глава держави) порушує всі свої зобов'язання, за які був підтриманий південним сходом, - сказав він.- За це йому, природно, південний схід відплатить через півтора-два роки, коли ви, 'Регіони', підете на вибори!". Але навіть це не змусило ПР відмовитися від своїх планів - за допуск військ проголосували 394 депутати. Перші начання - "Кленова арка - 2010", в яких візьмуть участь військові України, Польщі, Канади і Литви, - відбудуться в червні.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас