Між жадібністю та страхом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Між жадібністю та страхом

Кредит&Депозит
4566
Мало хто з киян збирається відкрити депозитний рахунок найближчим часом. Водночас надходження депозитів физлиц з початку року стало найбільшим за останніх 18 місяців. Банкіри вважають, що населення більше довіряє банкам, ніж готове визнавати це вголос.
За результатами опитування жителів Києва, проведеного компанією InMind минулого місяця, всього 9% з них збиралися відкрити депозитний рахунок протягом найближчих трьох місяців. В той же час майже 90% не збираються цього робити, в першу чергу через недовіру до банків і страх втратити заощадження. Саме цю причину назвали найбільш вагомою 42% респондентів. Ще 39% послалися на відсутність зайвих грошей, а 19% не упевнені, що не потребуватимуть коштів до закінчення терміну депозиту.
Тим не менше, вважають автори дослідження, потенційно банки можуть розраховувати ще на 6% киян, які не проти відкрити депозитний рахунок, але їх не влаштовують існуючі пропозиції. Тобто поліпшивши асортимент депозитних продуктів, банківські установи зможуть розраховувати на голоси тих, що сумнівається, їх частка становить 9%, і на лояльність вже наявних вкладників (11%).
Як показало опитування, в квітні основна маса респондентів, незалежно від наявності вкладу і бажання його відкривати, вважала привабливішою валютою для заощаджень євро (37%), тоді як гривні віддавали перевагу 32% опитаних, а долару - лише 18%. Звертає на себе увагу той факт, що довіра до тієї або іншої грошової одиниці залежить від віку респондента: серед осіб старшого віку вища довіра до гривні, молодшого - до євро.
Банкіри, у свою чергу, характеризують ситуацію на ринку трохи інакше. Так, за словами Цветана Петриніна, директора з роздрібного бізнесу і дистрибуції VAB Банку, на сьогодні ситуація така, що банківський сектор відчуває надлишкову ліквідність, яку не встигає розміщувати в активні операції.
Більше того, багато операторів ринку вже задумалися про введення низки обмежувальних заходів, аби звузити можливості поповнення депозитів і тим самим починати стримувати темпи приросту. "З початку року система щомісячно констатує близько 2% приросту. У нашому банку за перші чотири місяці поточного року приріст портфеля пасивів в сегменті фізосіб склав 24%, - ілюструє він.- За нашими спостереженнями, депозитний ринок не лише відновив довіру споживачів, але однозначно набирає обертів. Причому ми зафіксували ще одну тенденцію: почав повертатися той вкладник, який відкликав свої кошти з депозитів під час кризи".
"За даними інших досліджень, близько 30% населення охоче користується банківськими послугами і, зокрема, розміщують вклади, при цьому можуть тримати свої заощадження в різних банках і в різних валютах, - підтримує колегу Анджей Олейник, директор з маркетингу і розвитку продуктів Platinum Bank.- Грунтуючись на даних НБУ про приріст депозитів фізичних осіб в банківському секторі і згідно з нашими результатами за 1-й квартал поточного року (портфель із термінових вкладів фізичних осіб виріс на 15%), можна зробити висновок, що довіра населення до банків повертається". За його словами, щомісячно 50-60% депозитів оформлялися новими клієнтами, і ще 30-40% вкладів - це переоформлені або додатково відкриті депозити.
При цьому серед вкладників найбільш популярна та валюта накопичення, в якій мають відбутися основні витрати. "На сьогодні це гривня", - стверджує він.
Більше того, обсяг депозитів населення в національній валюті в квітні збільшився на 8,18 млрд. грн. і склав 112,61 млрд. грн. Це найбільше надходження вкладів фізосіб в гривні за останні півтора роки. Як прогнозує Микола Івченко, керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club, депозити населення в національній валюті до кінця 2010 р. можуть збільшитися ще на 11,4 млрд. грн. і досягти 124 млрд. грн., що приблизно дорівнює об'єму вкладів в докризовий період - 120-125 млрд. грн. Тобто темпи зростання депозитів фізосіб в національній валюті складуть 25%.
А ось відносно переваг депозитів в іноземній валюті, то в світлі останніх подій євро почав поступатися своєю часткою в портфелі нових залучень. "Вкладник почав зміщуватися на користь долара або ж гривні. При цьому багато хто прагне не тримати всі ризики на одній валюті", - говорить Петринін.
За даними Олійника, найбільш інтенсивне надходження коштів населення в першому кварталі зафіксовано в національній валюті, трохи менше - в доларах США, а в євро спостерігається незначне збільшення. "За перші чотири місяці поточного року в банківський сектор повернулося у вигляді депозитів населення в іноземній валюті лише $818,5 млн., - уточнює Івченко.- Але ймовірно, що до кінця 2010 р. повернеться ще близько $1 млрд.". Втім, темпів повернення валюти в банки вистачає, аби до кінця року перевищити докризовий показник.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас